Arctic Imagination 2.0

Hvilken fremtid kan vi forestille os i et varmere Norden? Det Kgl. Bibliotek sætter igen fokus på situationen i Arktis gennem et nyt transatlantisk samarbejde med SPHERE-festivalen i Canada.

Luftballon på isen i 1897

Foto: Knut Frænkel

I 2018 samarbejdede Det Kgl. Bibliotek med generalkonsulatet i New York om arrangementsrækken Arctic Imagination. Vi satte fokus på den forsvindende is i Arktis.

I forbindelse med det store internationale Nordic Bridges-projekt deltager Det Kgl. Bibliotek nu med formatet Arctic Imagination 2.0. Der viderefører arven fra vores transatlantiske samarbejde i 2017-2018.

Nordic Bridges er et nordisk kulturudvekslingsprojekt initieret af de nordiske kulturministre – som i år foregå imellem Norden og Canada. Arctic Imagination forankres to steder: i København på Det Kgl. Bibliotek og på SPHERE-festivalen i Canadas hovedstad Ottawa, hvor biblioteket har allieret sig med The National Arts Centre og Canadian Museum of Nature.

Programmet i København består af to-tre arrangementer i Den Sorte Diamants Dronningesal, hvor verdensnavne i dialog med højprofilerede, nordiske interviewere vil diskutere og forsøge at forestille sig en fremtid i et meget varmere Norden, klimakrisen, forandringernes fremskredenhed og isens forsvinden i Arktis.

Bygger på erfaringer fra samarbejdet med New York Public Library

Arctic Imagination 2.0 følger op på den første udgave af Arctic Imagination, der blev afholdt i 2017 og 2018. Biblioteker i New York, Nuuk, København, Stockholm og Oslo gik dengang sammen og kombinerede deres erfaring og kreativitet til én samlet platform. Verdens mest presserende tema blev diskuteret i samtaler mellem kunstnere på bibliotekernes scener.

Der blev afholdt mere end 20 begivenheder både i Skandinavien og på New York Public Library. Det var prominente navne som Olafur Eliasson (IS/DK), Laurie Anderson (US), Naomi Klein (CA), Nikolaj Coster-Waldau (DK), Kim Leine (DK), Sørine Steenholdt (GL), Paul Holdengräber (US), og Laurent Fabius (FR) og mange flere, der medvirkede.

En del af SPHERE I Canada

Nu skal Arctic Imagination igen sætte fokus på isens forsvinden i Arktis i samarbejdet med festivalen SPHERE, LISTENING TO THE EARTH på Canadas National Arts Centre. Igennem en række samtaler og koncerter vil de dramatiske forandringer i Arktis blive belyst - også i forhold til, hvordan krisen påvirker vores kunstneriske og intellektuelle forståelse af verden.

LISTENING TO THE EARTH sætter derfor fokus på vigtigheden i at lytte til vores omgivelser i en tid med klimakrise og tab af biodiversitet. Festivalprogrammet i Ottawa indeholder koncerter med canadiske og nordiske musikere og komponister, en serie af Arctic Imagination talks, lydvandringer i byen, kunstudstillinger og sensoriske installationer med videnskabelige udgangspunkter, som breder sig over lokationer på både National Arts Centre og på Canadian Museum of Nature.

Arctic Imagination er en del af Nordic Bridges og er støttet af Nordisk Kulturfond, Den dansk ambassade i Canada samt Slots- og Kulturstyrelsen.

Livestream vores arrangementer

Du kan følge med hjemmefra, når vores Arctic Imagination 2.0 arrangementer løber af stablen. Find de enkelte arrangementer herunder.