Gå til hovedindhold
Medarbejder blandt reoler med videobånd Thomas Søndergaard

Samlingen af udgivne videofilm/-produktioner på vhs, dvd og blu-ray giver især et indblik i de film og tv-serier, som danskerne har haft mulighed for at købe og se derhjemme siden 1998, men også et bud på, hvad producenter har vurderet, at der fandtes et dansk marked for.

En række af udgivelserne har vi to eksemplarer af. Du kan låne det ene med hjem, mens det andet kan du kun se på vores læsesal på Victor Albecks Vej, Aarhus.

Samlingens historie

Det Kgl. Bibliotek har siden 1998 aktivt indsamlet to eksemplarer af udgivne film og tv-serier, som har en eller anden form for dansk islæt. Det kan fx være udgivelser, som kan købes i Danmark eller har danske undertekster. Samlingen indeholder p.t. materiale, som er udgivet på en række forskellige medietyper, fx vhs, dvd og blu-ray. Udkommer udgivelserne i fremtiden på nye medietyper, bliver de også inkluderet.

Vi indsamler materialet som del af den danske pligtaflevering for at sikre bevaringen af det.

Vi indsamler alt og skeler ikke til genre, relevans eller anmeldelser. Vi bevarer den samlede udgivelse, og det inkluderer også eventuelt ekstra merchandise, som følger med i pakningen, fx legetøj, filmfigurer og trykt materiale. Enkelte af de ældste vhs-udgivelser er udgivet før 1998 og er kommet til biblioteket som donation fra fx privatpersoner.

Det ene af de to eksemplarer beholder og bevarer biblioteket, mens det andet sendes til Det Danske Filminstitut. For at sikre langtidsbevaringen af indholdet digitaliserer vi materialet, og filen bliver langtidsbevaret i vores it-systemer.

Samlingens indhold

Indholdsmæssigt består samlingen primært af spillefilm og tv-serier til både børn, unge og voksne. Derudover kan du finde emner som undervisning, madlavning, introfilm til kommuner, dokumentarer, porno og rejsebeskrivelser.

Samlingen består p.t af følgende:

  • vhs - ca. 5.400 udgivelser fra 1980 og frem
  • dvd og blu-ray – ca. 32.000 udgivelser fra 1999 og frem

Vi modtager løbende nye udgivelser på dvd og blu-ray, mens antallet af udgivelser på vhs ikke længere vokser. Udkommer en ældre udgivelse på en ny medietype, fx dvd, indgår den også i samlingen, da vi regner den for at være en ny udgave.

For at sikre den bedst mulige service har vi en samarbejdsaftale med de danske folkebiblioteker. Aftalen betyder, at inden et folkebibliotek kasserer fx en dvd, undersøger de først, om vi mangler et ekstra eksemplar af udgivelsen. Hvis det er tilfældet, afleverer de det til os, og vi registrerer det i samlingen som det eksemplar, du kan låne med hjem.