Guaman Pomas Krønike

Guaman Pomas håndskrift er en enestående kilde til de oprindelige folks syn på erobringen af Amerika og på de første hundrede år af den spanske kolonis historie.

Side fra Guaman Pomas håndskrift

Foto: Det Kgl. Bibliotek

"El primer nueva corónica y buen gobierno" (Da: Den første nye krønike, og om god regering) er skrevet og tegnet af Felipe Guaman Poma de Ayala (ca. 1535- ca. 1615). Værket beskriver Inka-rigets dynastiske historie, den spanske erobring, de følgende borgerkrige og de katastrofale følger af kolonimagtens udnyttelse. Det indeholder en række forslag til reformer af det spanske kolonistyre. I et sidste kapitel, ”Forfatteren drager over bjergene til Lima”, skildrer Poma sit gensyn efter tyve år med landområder, der nu ligger øde og udpinte hen.

Det er en enestående kilde til de oprindelige folks syn på erobringen af Amerika og på de første hundrede år af den spanske kolonis historie.

Håndskriftet på 1200 sider indeholder 400 helsides sort-hvide pennetegninger. Sproget er spansk med adskillige længere passager på quechua, inkaernes sprog, der endnu i dag tales i Peru, Bolivia og Argentina. Bogen er antagelig i 1616 sendt fra Lima til Madrid, adresseret til den spanske konge Felipe III. Den blev muligvis erhvervet i den spanske hovedstad af den danske ambassadør og bogsamler Cornelius Lerche (1615-81) og siden skænket kong Frederik III.

Håndskriftet (der har signaturen GKS 2232 kvart) er digitaliseret i sin helhed og var et de første håndskrifter fra Det Kgl. Bibliotek, der blev digitaliseret. Siden 2007 har Pomas krønike figureret på UNESCO’s Memory of the World-fortegnelse, som er en fortegnelse over umistelige dokumenter af enestående betydning.

Det er udstillet fysisk i Diamanten og kan ses digitalt her.