Radio- og tv-samlingen

I samlingen af radio og tv finder du udsendelser sendt på DR, TV 2 og en række andre danske tv-kanaler fra midten af 1980’erne og frem.

Medarbejder mellem reoler i Radio Tv Samlingen

Foto: Thomas Søndergaard

Til og med 2005 er radio- og tv-udsendelserne blevet optaget på for eksempel spolebånd og vhs (Video Home System). Siden december 2005 har vi indsamlet alt radio og tv digitalt, og denne del af samlingen er tilgængelig i Mediestream.

Vi digitaliserer løbende tv-udsendelser sendt før 2006 og tilgængeliggør dem i Mediestream. En betydelig del af samlingen er dog endnu ikke digitaliseret. For at finde en bestemt udsendelse i den ikke-digitaliserede del af samlingen skal du vide, hvilken dato samt hvilket tidspunkt udsendelsen er blevet sendt på. Vi har en række hjælpemidler til at finde dato og tidspunkt for en given udsendelse - læs mere i vores guide Få hjælp til at finde danske radio- og tv-udsendelser.

Samlingens indhold og historie

Samlingen blev oprettet i 1987 på bagrund af en aftale med Danmarks Radio (DR). Aftalen betød, at Danmarks Radio løbende skulle aflevere hele sendefladen i form af de såkaldte kontrolbånd (populært kaldet ”sladrebånd”) fra såvel de landsdækkende som de regionale kanaler til biblioteket. Båndene blev afleveret i mange forskellige formater, men tv-udsendelserne blev primært afleveret på vhs.

Efter monopolbruddet i 1988 begyndte vi også at indsamle udsendelser fra TV 2, og vi har derfor hele stationens sendeflade i samlingen. Senere blev udsendelser sendt på andre danske kanaler også føjet til samlingen. Siden 1988 har vi indsamlet udsendelser sendt på lokalradio- og tv hvert år i uge 46, som af en række danske medieforskere er udpeget til at være den mest almindelige uge i året.

Samlingen dækker ikke hele sendefladen for alle danske kanaler. Især i forhold til de kommercielle kanaler har vi truffet et valg om at fokusere på at indsamle danskproduceret radio og tv. I listerne over radio og tv kan du i detaljer se, hvilke kanaler samlingen indeholder, og i hvilke perioder vi har indsamlet udsendelserne.

Du må lytte til eller se alle udsendelser, hvis du besøger os på enten Victor Albecks Vej eller Den Sorte Diamant. Du kan også se udsendelserne, hvis du besøger Det Danske Filminstitut. Nogle udsendelser er registreret som klausuleret materiale, for eksempel programmer der indeholder personfølsomme oplysninger, og dem er der ikke adgang til at se.

Ud over radio- og tv-udsendelser har vi radioavismanuskripter fra DR og pressemeddelelser fra DR og TV2.

  • DR radioavismanuskripter dækker perioden april 1937 - 30. september 2006. Der er tale om manuskripterne til radioaviserne sendt kl. 12 og kl. 18. Materialet er unikt, da ikke alle optagelser af radioaviser gennem tiderne er bevaret.
  • DR pressemeddelelser for perioden 1965-2005 (tv og radio)
  • TV 2 pressemeddelelser for perioden 1988-2005 (tv)

Manuskripterne fra 1937-2006 findes som papirudgaver.

Radioavismanuskripter (1937-2006) og pressemateriale kan du kun læse, hvis du befinder dig på læsesalen, Victor Albecks Vej, Aarhus, og hvis du har lavet en aftale i forvejen. Skriv til os på Spørg biblioteket med følgende oplysninger:

  • Radioavismanuskripter (Ja/Nej)
  • DR pressemateriale (Ja/Nej)
  • TV 2 pressemateriale (Ja/Nej)
  • Dit navn
  • Evt. ønske om dato og tidspunkt for brug på læsesalen
  • Mailadresse
  • Evt. telefonnummer