Inspiration

Vi viser frem fra vores samlinger og deler ud af vores viden.

Peter Elfelt

Elfelt står med stort kamera og klæde over hovedet.
Kom med på opdagelse i Det Kgl. Biblioteks digitaliserede samling af Elfelts tusindvis af fotografier, der rækker fra udviklingen af velfærdssamfundet i Danmark til menneskets bedste pelsede ven.

Påske

Fire påskeliljer
For de fleste betyder påsken først og fremmest en række fridage. Mange af de traditioner, der forbindes med påsken, har ændret sig med tiden. Tag med, når vi dykker ned i påskens symboler og…

Valentinsdag

Carl Nielsen ser forelsket på sin kone Anne Marie Nielsen
Valentinsdag er en meget ny tradition i Danmark. Men vi har masser af ældre, romantiske traditioner i Danmark, så som kærestebreve og bindebreve. Vi tager et kærligt kig på kærlighedsfejringen.

Partiprogrammer

Politikens hjørne ved valgdag 1920
1. november 2022 skal vi til valg. Det har vi været mange gange før. Tag med tilbage i tiden i de gamle partiprogrammer, som vi har digitaliseret.

Dansk dramatik til alle

Billede af en scene med blåt filter
I anledningen af at dansk dramatik nu bliver tilgængelig for alle brugere i landet har vi lavet en række interviews med danske dramatikere og forskere, som kommer med inspiration og anbefalinger.

Jul

julelys over købmagergade
Julen er over os. Det er en tid rig på traditioner, god mad og hygge. Dyk ned i vores juletemaer og læs om vores mange danske juletraditioner og julehistorier.

Kom med bag facaden

Anders toftgaard bladrer i bøger i Det Kgl. Biblioteks Danske Sal. Still fra filmen A Word for Human
I sin film "A Word for Human" fulgte filminstruktør Mauricio González-Aranda det daglige arbejde i Det Kgl. Biblioteks bygning i København, Den Sorte Diamant. Se filmen her.

Fredag den 13.

Illustration af Jesus Kristus, der hænger på korset. Ved hans fødder sidder Jomfru Maria.
En til tre gange om året falder den 13. på en fredag. Men hvorfor tør mange ikke udfordre skæbnen den dag? Vi afdækker ulykkesdagens ophav.

Pride

Bang på regnbueflag baggrund
I anledning af Copenhagen Pride, tager vi et kig i kulturarven, hvor en række LGBTI+ personer har sat deres aftryk.

Racismens rødder

Prospekt over havnen på St. Thomas
I maj 2021 var det et år siden mordet på den 46-årige sorte amerikaner George Floyd. Vi tog i den anledning et kig på vores samlinger for at finde racismens rødder.

Genforeningen

Dybbøl Mill with the Danish flag Dannebrog
For 100 år siden blev Sønderjylland og Danmark genforenet. Vi viser frem fra vores samlinger og fortæller.

Mens du venter

Mor og børn venter ved vinduet
Hvis du ikke kan komme til os, så kommer vi til dig! Måske er du i karantæne derhjemme. Måske er du en af de særligt udsatte. Vi har samlet noget af vores indhold, som du kan nyde hjemme fra…

Find mere i vores samlinger

Kortsamlingen

Ældre kort over dele af Europa
Vores kortsamling er en af Nordeuropas største. De ældste kort i samlingen stammer fra 1500-tallet, og de nyeste er måske lige kommet fra trykkeriet.

Billedsamlingen

Kvinder i demonstrationstog for valgret 1915
I samlingen har vi billeder i såvel fysisk som digital form. De kommer alle fra Danmark eller har en eller anden form for tilknytning til landet.

Avissamlingen

Medarbejder i Statens Avissamling mellem reoler
Avissamlingen består af dagblade og distriktsaviser, som enten er udgivet i Danmark eller har en direkte relation til landet.