Fotografi af bevæbnede modstandsfolk i ladet af en bil.

Foto: Sven Türck

Fra fest til farlig stemning

Mørklægningsgardinerne var næppe brændt ud, før landsforrædere, stikkere og tyskervenlige skulle stilles til ansvar for deres handlinger, og nogle steder forandrede stemningen i gaden sig.

Befrielsen 1945: Frihedskæmpere afhører mistænkt
Modstandsfolk afhører mistænkt, 5. maj 1945

Foto: Svend Türck

Befrielsen var først og fremmest en glædens dag, men dagen blev også præget af opgøret med stikkere, østfrontsfrivillige, hipoer, værnemagere og tyskerpiger. Disse personer blev set som landsforrædere – ikke mindst i den illegale presse, hvor de var blevet udskammet og hængt ud under hele besættelsen. Eksempelvis blev der i begyndelsen af besættelsestiden publiceret 10 bud for danskere forfattet af den unge student Arne Sejr, hvori bud nummer ni lød:

Du skal behandle Landsforrædere efter Fortjeneste.

Og det bud tog nogle danskere til sig i dagene efter befrielsen.

Opgør i ly af uroen

Det skete også, at uskyldige fik en ydmygende tur på ladet af en af modstandsfolkenes lastbiler. Med vore dages øjne kan det være svært at forstå, hvorfor piger, der tilfældigvis havde forelsket sig i en tysk soldat, skulle have en så hård medfart. Men netop disse piger havde i særdeleshed været ofre for foragt og udskamning, og i flere af de illegale aviser kunne man bagerst finde en såkaldt Blå bog, hvor værnemagtens damebekendtskaber blev listet op med fulde navn, adresse og detaljerede beskrivelser. Og nu skulle de betale for deres forræderi.

Befrielsen 1945: Frihedskæmper bevogter ældre dame på ladet af lastvogn
Anholdt kvinde føres på vognlad ad Store Kongensgade i København, 11. maj 1945. Hun forsøger sandsynligvis at skjule sin identitet for tilskuerne og fotografen ved at gemme ansigtet i hænderne.

Foto: Gregers Hansen

Selvom modstandsbevægelsens ledelse, Frihedsrådet, forsøgte at tøjle de værste sider af folkestemningen, var befrielsesdagene kaotiske. Det kunne ikke lade sig gøre at dæmme fuldstændigt op for falske angivelser, overgreb på tyskvenlige og personlige opgør i ly af uroen.

Befrielsen 1945: Mistænkte transporteres på ladet af lastbil
Anholdte på lastbil føres igennem København. Det var helt almindeligt, at modstandsbevægelsen brugte åbne vogne til at transportere de anholdte.

Foto: Ophav ukendt

På Det Kgl. Bibliotek har vi mange tusinde billeder fra besættelsestiden i vores samlinger. Heriblandt er der fotografier af hverdagen med rationering og ophold i beskyttelsesrum og fra offentlige arrangementer som alsang og julemarkeder. Du kan også finde billeder af parader i gaderne, af sabotage og schalburgtage og selvfølgelig af befrielsen. Mange er taget af pressefotografer som Holger Damgaard og Erik Petersen, begge fra Politiken, men der er også private optagelser imellem.