Orientalsk samling

Orientalsk samling består af håndskrifter og trykte værker med oprindelse i ikke-vesterlandske sprogområder og kulturer, primært Nordafrika, Mellemøsten og Asien.

Farvetegning af orientalske krigere
Foto:

Materialerne er med få undtagelser skrevet på ikke-vestlige sprog, for eksempel arabisk, hindi, japansk, kinesisk, koreansk, persisk, sanskrit, tamil, tibetansk, og tyrkisk.

Samlingen lukkede for nye erhvervelser i 2012 og har ikke tilknyttet personale med sprog- eller fagkendskab.

Adgang til materialerne

De trykte materialer (bøger og tidsskrifter) er med få undtagelser registeret i Det Kgl. Biblioteks katalog, og kan søges og bestilles her fra vores hjemmeside; de er tilgængelige enten som hjemlån eller til brug på læsesalen.  

Håndskrifter og andre særlige materialetyper er i mindre omfang registreret i vores bibliotekssystem. De kan kun bestilles til brug på Forskningslæsesalen i Den Sorte Diamant. Se Få hjælp til at finde håndskrifter for vejledning i, hvordan du søger og bestiller materialer fra samlingen.

Værker, som er nævnt i trykte kataloger eller andre kilder, men som ikke er registreret i bibliotekssystemet, bestiller du gennem Spørg biblioteket.

Samlingsindhold

Samlingen kan overordnet inddeles i fem hoveddele med tilhørende sprogområder: den nærorientalske (arabisk, persisk, tyrkisk, med mere), den centralasiatiske (tibetansk, mongolsk, med mere), den sydasiatiske (sanskrit, hindi, tamil, med mere), den sydøstasiatiske (pali, thai, singhalesisk, med mere) og den østasiatiske (kinesisk, japansk, koreansk).

Som eksempler på særlig interessante materialegrupper kan nævnes:

  • De circa 100 arabiske håndskrifter, som blev erhvervet af deltagere i Den Arabiske Rejse, primært F. C. von Haven (1727-1763). Heraf er en del værker tilgængelige digitalt.
  • 14 ruller fra Dunhuang i det vestlige Kina, erhvervet i 1915. De indeholder buddhistiske tekster fra det første årtusinde f.v.t., hvoraf enkelte ikke kendes andet steds fra. Se online-udgave fra the International Dunhuang Project.
  • 33 håndskrifter med tekster fra Avesta og andre kilder til den zoroastriske, senere parsiske religiøse tradition. De blev erhvervet af Rasmus Rask (1787-1832) ved hans rejse til blandt andet Persien og Indien. De er i vist omfang tilgængelige online.