Bygningsdrift og energioptimering

Det Kgl. Bibliotek er fordelt på mange forskellige lokationer og kvadratmeter, men vi arbejder fokuseret på at optimere driften af bygningerne og reducere energiforbruget. Læs mere om vores tiltag.

Solceller på Det Kgl. Biblioteks bygninger i Vinge

Foto: Ophav ukendt

Det Kgl. Bibliotek arbejder på cirka 143.000 kvadratmeter fordelt på 32 lokationer, hvor bygningsmassen er utroligt mangeartet. Vi ejer og drifter selv cirka 100.000 kvadratmeter, og det resulterer i en stor opgave med at optimere og styre mængden af strøm, vand og varme. 

Alene i Den Sorte Diamant og den tilhørende bygning Hansen har vi siden april 2022 skiftet cirka 4.000 lyskilder på gangarealer og kontorer. Faktisk er det samlede energiforbrug i vores egne bygninger faldet med 26% siden 2014.

Det Kgl. Bibliotek arbejder ikke blot med reducering af energiforbruges men også typen. Der er f.eks. installeret solceller på 2 adresser, der benyttes varmepumper og på det nye fælles magasin i Vinge, som deles med Nationalmuseet, er der etableret et jordvarmeanlæg, som forsyner 3 meget store varmepumper, der sikrer en mere bæredygtig leverance af både kulde og varme til magasindriften.