Ekspeditionsdeltager tager et hvil i isgrotte

Foto: Jens Peter Johannes Lindhard

Arctic Imagination - samtaler om en verden i klimaforandring

Hvis du forestiller dig Arktis, ser du sikkert sne, is og frost for dig. Men den mytiske region smelter. Vi sætter fokus på det høje nord i selskab med forfattere, videnskabsfolk og kunstnere.

I 2017-2018 gennemførte vi projektet Arctic Imagination, hvor du kunne opleve forfattere, videnskabsfolk og kunstnere forholde sig til Arktis. Nu kører vi Arctic Imagination 2.0, og i den anledning har vi samlet optagelser af arrangementerne fra dengang til dig.

Fakta: Artic Imagination 2017-2018

Arctic Imagination 2.0 følger op på den første udgave af Arctic Imagination, der blev afholdt i perioden 2017-2018.

Nationalbiblioteker i New York, Nuuk, København, Stockholm og Oslo gik dengang sammen om en samlet platform, hvor verdens mest presserende tema blev diskuteret i samtaler mellem kunstnere. Med udgangspunkt i fotos, kort og håndskrifter fra Nationalbibliotekernes arkiver, talte de internationale optrædende om forestillingen om Arktis fremtid.

Arktis er under en dramatisk transformation. Fra nådesløst, tilfrosset og øde til et geopolitisk brændpunkt. I dag er regionen ramt af stigende vandmasser og accelererende klimaforandringer. Forandringen påvirker ikke blot vores planet i fysisk forstand, men vil også påvirke vores kunstneriske og intellektuelle forståelse af verden. For hvad sker der med vores kultur og civilisation, når Arktis smelter og ikke længere repræsenterer en metaforisk ydre grænse? Og hvilken fremtid kan vi forestille os i et varmere Norden?

Gennem tiderne er Arktis blevet et symbol på det ubesejrede og mystiske og har tiltrukket talrige opdagelsesrejsende, kunstnere og videnskabsfolk. Med den nysgerrighed og tværfaglighed vil Arctic Imagination kaste lys på regionens fysiske og symbolske transformation med en række samtaler om den forsvindende is og de stigende temperature.

Arctic Imagination er et bibliotekssamarbejde på tværs af Atlanten, hvor bibliotekernes omfattende arktiske arkiver og samlinger fungerer som klangbund for samtaler på bibliotekernes scener.

Arctic Imagination 2.0 udspringer af de nordiske kulturministres arrangementsbaserede kulturudvekslingsindsats med Canada, Nordic Bridges. Arrangementerne er en række kuraterede samtaler mellem canadiske, grønlandske og danske kunstnere og tænkere, og finder både sted i København i Den Sorte Diamant og hos National Arts Centre i Ottawa, Canada.

Arctic Imagination er en del af Nordic Bridges og er støttet af Nordisk Kulturfond samt Slots- og Kulturstyrelsen.

Laurie Anderson + Sjón (Arctic Imagination 2017)

En uforudsigelig og filosofisk samtale mellem to kreative hjerner, der både har arbejdet med og blevet inspireret af Arktis. Den verdensberømte amerikanske kunstner Laurie Anderson taler om Arktis med den islandske digter og forfatter Sjón.

Nikolaj Coster-Waldau + Minik Rosing + Martin Breum (Arctic Imagination 2017)

Dette var det syvende event i Danmark under overskriften 'Arctic Imagination': en kunstnerisk brainstorm om den forsvindende is og de stigende temperaturer på tværs af det atlantiske ocean.

Olafur Eliasson + Paul Holdengräber (Arctic Imagination 2017)

Temperaturerne stiger og den arktiske is smelter – hvilken rolle kan kunsten spille? Den verdensberømte dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson i samtale med Paul Holdengräber, direktør for New York Public Librarys LIVE scene.

Kim Leine + Simon Winchester (Arctic Imagination 2018)

Kim Leine, en af ​​de mest beundrede nutidige nordiske stemmer, slutter sig til den amerikanske forfatter Simon Winchester i en samtale om Arktis.

Livestream vores arrangementer

Du kan følge med hjemmefra, når vores Arctic Imagination 2.0 arrangementer løber af stablen. Find de enkelte arrangementer herunder.