Forsiden af Peters Jul, anno 1889 med Holmens Kirke, Børsen og Christians Kirke
Forside af Peter's Jul, 1889.

Foto: Frants Henningsen

Peters Jul

Læs om den hyggelige danske julefortælling Peters Jul og dens brogede vej til udgivelse.

Peters Jul, som mange måske kender fra barndommen, udkom for første gang i december 1866. Julefortællingen om Peter, der strækker sig fra juleoptakten og frem til Helligtrekongersdag d. 6 januar, er for mange indbegrebet af en hyggelig dansk jul.

Portræt af forfatter til Peters Jul, J. Krohn. Han er klædt i jakkesæt.

Foto: Carl Christian Sonne

Johan Krohn

Johan Jacob Krohn (1841-1925), søn af billedhugger og medaljør F. K. Krohn, var i løbet af sit liv skolebestyrer, forfatter og digter. Han skrev en del fortællinger for børn igennem sit liv, som blev samlet i flere bind med titlen "Fortællinger for Børn". Mest kendt er han dog nok for Peters Jul, der har været en del af juletraditionen i mange danske hjem i over 150 år.

Peters Jul påbegynder Krohn i årene efter sin studentereksamen i 1860 fra Metropolitanskolen i København. Hans tanke med bogen er, at juleversene muligvis kan "levere de smaa danske Skoledrenge noget, de kunde forstaa og more sig og blive klogere ved". Det lykkes ham dog ikke at finde en forlægger til bogen før nogle år senere, og udgivelsesprocessen viser sig også at være hårdere end forventet.

Første vers af "Før julen" fra Peters Jul

Jeg glæder mig i denne tid;

nu falder julesneen hvid,

så ved jeg julen kommer

Min Far hver dag i byen går

og når han kommer hjem, jeg står

og ser hans store lommer.

En skuffende udgivelse

Peters Jul er i dag en højtelsket julefortælling, men vidste du, at den næsten ikke var blevet udgivet?

I begyndelsen af 1865 er bogen blevet sendt til udgivelse, men Johan Krohn er ikke tilfreds med bogens udtryk. Han nægter at lade den udgive, for - som han skriver til sin veninde juleaften - fremstår bogen for ham som en "Skrækkelig Ting", for den var kommet "i Hænderne paa et rigtigt Svin (undskyld Udtrykket!) af en Lithograf".

Bogen er illustreret af forfatterens bror Pietro Krohn og deres fælles ven Otto Haslund. Johan Krohn skriver i brevet til sin veninde, at "Ja, det lyder nu maaske for enhver, som ser Bogen, latterligt, men jeg paastaar dog, at deres Billeder var nette". Men da brødrene og vennen besøger litografen i 1865, var de nær besvimet, skriver Krohn. 

Bogen var ødelagt, fortegnet, formalet, trykt og indbundet og udstyret som en 2 Skillingsbog! Kort og godt, dens Kjælderudseende gjorde, at vi nedlagde Protest og nægtede, at Bogen maate see Dagens Lys i den Kostume.

Da Krohn udviser sin foragt for bogen, er den allerede trykt, men bliver altså ikke i første omgang udgivet. Først sommeren efter, da forlæggeren er ved at gå konkurs, tillader Krohn, at forlæggeren kan udgive bogen for at undgå at gå nedenom og hjem.

Bogen udkommer i december 1866 til moderat succes, og i årene efter vokser dens popularitet. Hør samtidens anmeldelser af bogen i videoen, hvor seniorforsker Sonny Ankjær Sahl fortæller om førsteudgaven.

 

Seniorforsker Sonny Ankjær Sahl fortæller om 1. udgave af "Peters Jul"

Flere udgaver

I 1870 kommer en udvidet udgave, som Krohn er mere tilfreds med. Udgaven indeholder kun illustrationer af Pietro Krohn, og det er i denne udgave, at teksten Efter Julen bliver tilføjet.

Første vers af "Efter Julen" fra Peters Jul, 1870

Og Julen endte - Børnene fik

igjen deres Bøger fat og gik

til Skolen glad og fornøjet

Dér tænkte de ikke paa Julen; men

naar Klokken to de kom hjem igjen,

de leged med Juletøjet.

Seniorforsker Sonny Ankjær Sahl fortæller om 2. udgave af "Peters Jul"

Først i 1889 udkommer den i en farvetrykt udgave, og i 1947 udkommer bogen på Gyldendal med nye illustrationer af Herluf Jensenius.