Judaistisk Samling
Judaistisk samling indeholder håndskrifter og bøger på jødiske sprog som hebraisk og jiddisch.

Ophav ukendt
Adgang til materialerne
For almindelig søgevejledning, se Få hjælp til at finde håndskrifter.
De trykte materialer (bøger og tidsskrifter) er med få undtagelser registeret i Det Kgl. Biblioteks katalog, og kan søges og bestilles her fra vores hjemmeside. De er tilgængelige enten som hjemlån eller til brug på læsesalen.
Det Kgl. Biblioteks håndskrifter på jødiske sprog er delvist tilgængelige digitalt, som del af Digitale samlinger. Hovedparten af de håndskrifter, som endnu ikke er blevet digitaliseret, kan fremsøges i bibliotekssystemet.
For yderligere oplysninger er det også muligt at bruge det online-katalog, som Nationalbiblioteket i Jerusalem har oprettet over jødiske håndskrifter i hele verden. På dette site, gå til ’Advanced search’ og vælg derefter ’Current location: Copenhagen’ og ’Collection: Royal Library, Copenhagen’ i dropdown-menuerne.
I løbet af 2020 forventes flere digitaliseringer at blive gjort tilgængelige, både i København og via Nationalbibliotektet i Jerusalem.
Samlingens historie
Kirkens og universitetets interesse for den hebraiske bibel, parret med samme institutioners ønske om mulighed for tilbagevisning af den jødiske fortolkning af teksterne, forklarer at der i bibliotekets samlinger, fra ældste tid, er indgået håndskrifter og andet materiale inden for jødedom og jødisk kultur. Samlingens største udvidelse kom dog med erhvervelsen af rabbiner David Simonsens samlinger i 1932, med ca. 200 håndskrifter, ca. 20.000 trykte bind samt et righoldigt arkiv.
Samlingen kom uskadt igennem den nazistiske besættelse af Danmark under Anden Verdenskrig og udvidedes efterfølgende, bl.a. ved donationer som tak for det danske folks indsats i forbindelse med redningen af de danske jøder.
Samlingsindhold
Omtrent halvdelen af samlingens titler er på hebraisk, og den resterende del er ligelig fordelt mellem jiddisch og andre (primært vesterlandske) sprog.
- ”The Copenhagen Maimonides” – håndskrift skrevet og illumineret år 1348 i Catalonien. Moshe ben Maimons (Maimonides, ca. 1135-1204) værk Moreh Nevukhim (’Vejledning for rådvilde’) er et hovedværk inden for jødisk (og middelalderlig) aristotelisk filosofi. Det er samlingens i særklasse mest kendte håndskrift, især på grund af dets smukke illuminationer (udsmykninger).
- De syv hebraiske bibelhåndskrifter (i alt ti bind), som blev erhvervet i forbindelse med Den Arabiske Rejse af F. C. von Haven (1727-1763). Også flere af disse håndskrifter er forsynet med smukke illuminationer.
- David Simonsens samling af håndskrifter (digitalt tilgængelige). Rabbiner David Simonsen (1853-1932) samlede i hele sit liv bøger og håndskrifter med betydning for jødisk kultur og historie, men også for hans virke som rabbiner og forsker.
- David Simonsen korrespondancearkiv (delvist digitalt tilgængeligt). På samme måde som håndskrifterne, afspejler David Simonsens korrespondance hans liv og virke, især hans arbejde som filantrop og formidler af økonomisk og praktisk bistand i forbindelse med Første verdenskrig.