Få hjælp til at finde håndskrifter

Det Kgl. Biblioteks håndskrifter daterer sig fra middelalderen og frem til den nyeste tid – nogle kan du se online, og andre kan du se på vores læsesal.

Hjerteformet bog med håndskrift

Foto: Ophav ukendt

Her får du hjælp til at finde:

  • Håndskrevne bøger på mange forskellige sprog
  • Nodemanuskripter
  • Dokumentation af hverdagsliv i fortiden og i dag
  • Arkiver fra privatpersoner og organisationer
  • …og meget mere

Fælles for håndskrifterne er, at de alle sammen er unikke.

Digitalt tilgængelige håndskrifter

En mindre, men voksende andel af håndskrifterne er digitaliserede. Du finder dem ved at søge her på siden eller direkte i bibliotekets digitale samlinger, hvor nye digitaliseringer løbende gøres tilgængelige.

Søgning i de fysiske samlinger

  1. Gå til søgning eller brug det søgefelt, som du folder ud ved at klikke på luppen øverst på siden
  2. Søg på for eksempel forfatter, titel, emne eller opstillingssignatur
  3. Vælg ”håndskrifter” under "materialetyper" i "afgræns resultater"

Du reserverer håndskrifter ved at klikke på ”bestil”.

Det er ikke altid, at du vil være interesseret i alle enheder (bind, kapsler, æsker med videre) som du har søgt frem. I nogle tilfælde vil der være en bestillingsknap for hver enhed.

I andre tilfælde er der kun én bestillingsknap for hele arkivet. I så fald er det nødvendigt i kommentarfeltet at skrive hvilken eller hvilke enheder, du ønsker at bestille. Vi stræber mod, at der kommer en bestillingsknap for hver enkelt enhed.

Vær opmærksom på, at vi også har håndskrifter i Aarhus, som man søger og bestiller lidt anderledes.

Håndskrifter kan i de fleste tilfælde kun benyttes på Forskningslæsesalen i Den Sorte Diamant, København. Bemærk, at der gælder særlige regler for læsesalen.

Biblioteket kan i sjældne tilfælde vælge at afvise en bestilling, for eksempel på grund af materialets sårbarhed eller format. Nogle samlinger er desuden klausulerede. Det vil sige, at der kræves tilladelse til benyttelse.

I udgangspunktet må du højst bestille 10 enheder (for eksempel æsker) ad gangen til brug på læsesalen.

Håndskrifter på andre sprog

Når du søger på håndskrifter i bibliotekssystemet, så søger du primært i håndskrifter på vesterlandske sprog. Det kan for eksempel være latin, græsk, dansk, tysk, fransk, engelsk eller slaviske sprog. Håndskrifter, som er skrevet på enten jødiske eller orientalske sprog, er lidt anderledes at finde i vores samlinger.

Hvis du er interesseret i håndskrifter på jødiske sprog som hebraisk eller jiddisch, så finder du dem i den judaistiske samling.

Vær opmærksom på også at vælge "håndskrifter" under "Materialetyper", hvis du ikke er interesseret i bøger fra samlingen.

Kender du et håndskrift fra andre kilder, for eksempel et katalog, men kan du alligevel ikke finde det i vores bibliotekssystem, så skriv til os gennem Spørg biblioteket med så præcise oplysninger om håndskriftet som muligt.

På vores side om judaistisk samling kan du blandt andet finde oplysninger om håndskrifter, der ikke er registrerede i vores bibliotekssystem.

Hvis du er interesseret i håndskrifter på orientalske sprog som arabisk, urdu og japansk, så finder du dem i den orientalske samling.

Vær opmærksom på også at vælge "Håndskrifter" under "Materialetyper", hvis du ikke er interesseret i bøger fra samlingen.

Kender du et håndskrift fra andre kilder, for eksempel et katalog, men kan du alligevel ikke finde det i vores bibliotekssystem, så skriv til os gennem Spørg biblioteket med så præcise oplysninger om håndskriftet som muligt.

På vores side om orientalsk samling kan du blandt andet finde kataloger over de håndskrifter, der ikke er registrerede i vores bibliotekssystem.

Fandt du ikke det, du søgte?

Der findes en lang række trykte kataloger, registranter og databaser over samlingerne, som kan være et nødvendigt supplement til din søgning. Hvis materialet stadig ikke kan findes, så er du velkommen til at kontakte os. I så fald kan der dog være længere leveringstid.