Få hjælp til at finde håndskrifter

Det Kgl. Biblioteks håndskrifter daterer sig fra middelalderen og frem til den nyeste tid – noget kan du se online, og andet kan du se på vores læsesal.

Hjerteformet bog med håndskrift
Foto: Ophav ukendt

Her finder du:

  • Håndskrifter på mange forskellige sprog
  • Nodemanuskripter
  • Historiske optegnelser
  • Dokumentation af hverdagsliv i fortiden og i dag
  • Arkiver fra privatpersoner og organisationer
  • …og meget mere

Fælles for håndskrifterne er, at de er skrevet i hånden (eller på skrivemaskine) og dermed hver for sig er unikke.

Digitalt tilgængelige håndskrifter

En mindre, men voksende andel af håndskrifterne er digitaliserede. Du finder dem ved at søge her på siden eller direkte i bibliotekets digitale samlinger, hvor nye digitaliseringer løbende gøres tilgængelige.

Søgning i de fysiske samlinger

  1. Gå til søgning eller brug det søgefelt, som du folder ud ved at klikke på luppen øverst på siden
  2. Søg på f.eks. forfatter, titel, emne eller opstillingssignatur
  3. Vælg ”håndskrifter” under materialetyper i afgræns resultater

Du reserverer håndskrifter ved at klikke på ”bestil”.

Det er ikke altid, at du vil være interesseret i alle enheder (bind, kapsler, æsker mv.) som du har søgt frem. I nogle tilfælde vil der være en bestillingsknap for hver enhed.

I andre tilfælde er der kun én bestillingsknap for hele arkivet. I så fald er det nødvendigt i kommentarfeltet at skrive hvilken eller hvilke enheder, du ønsker at bestille. Vi stræber mod, at der kommer en bestillingsknap for hver enkelt enhed.

Håndskrifter kan i de fleste tilfælde kun benyttes på Forskningslæsesalen i Den Sorte Diamant, København. Bemærk, at der gælder særlige regler for læsesalen.

Biblioteket kan i sjældne tilfælde vælge at afvise en bestilling, for eksempel på grund af materialets sårbarhed eller format. Nogle samlinger er desuden klausulerede, det vil sige, at der kræves tilladelse til benyttelse.

I udgangspunktet kan man højst benytte 10 enheder (for eksempel æsker) ad gangen på læsesalen, så større bestillinger kan blive delt op af personalet.

Håndskrifter på andre sprog

Når du søger på håndskrifter i bibliotekssystemet, så søger du primært i håndskrifter på vesterlandske sprog. Det kan for eksempel være latin, dansk, tysk, fransk eller engelsk. Håndskrifter som er skrevet på enten judaistiske eller orientalske sprog er lidt anderledes at finde i vores samlinger.

Hvis du er interesseret i håndskrifter på jødiske sprog som hebraisk eller jiddisch, så findes de i den judaistiske samling.

Du kan søge på materialer fra judaistisk samling ved at afgrænse dine søgeresultater til "judaistisk samling" under "Fysiske specialsamlinger" eller "Digitale specialsamlinger".

Vær opmærksom på også at vælge "håndskrifter" under "Materialetyper", hvis du ikke er interesseret i bøger fra samlingen.

Kender du et håndskrift fra andre kilder, for eksempel et katalog, men kan du alligevel ikke finde det i vores bibliotekssystem, så skriv til os gennem Spørg biblioteket med så præcise oplysninger omkring håndskriftet som muligt. På vores side om judaistisk samling kan du blandt andet finde oplysninger om håndskrifter, der ikke er registrerede i vores bibliotekssystem.

Hvis du er interesseret i håndskrifter på orientalske sprog som arabisk, urdu, japansk og så videre, så findes de i den orientalske samling.

Du kan søge udelukkende på materialer fra orientalsk samling ved at afgrænse dine søgeresultater til "orientalsk samling" under "Fysiske specialsamlinger" eller "Digitale specialsamlinger".

Vær opmærksom på også at vælge "Håndskrifter" under "Materialetyper", hvis du ikke er interesseret i bøger fra samlingen.

Kender du et håndskrift fra andre kilder, fx et katalog, men kan du alligevel ikke finde det i vores bibliotekssystem, så skriv til os gennem Spørg biblioteket med så præcise oplysninger omkring håndskriftet som muligt. På vores side om orientalsk samling kan du blandt andet finde kataloger over de håndskrifter, der ikke er registrerede i vores bibliotekssystem.

Fandt du ikke det, du søgte?

Der findes en lang række trykte kataloger, registranter og databaser over samlingerne, som kan være et nødvendigt supplement til din søgning. Dem finder du foreløbigt på vores gamle side.

Hvis materialet stadig ikke kan findes, så er du velkommen til at kontakte os gennem Spørg biblioteket. I så fald kan der dog være længere leveringstid.