Margrethe med scepter og krone

Foto: Foto af oliemaleri på Sveriges Nationalmuseum

Podcast - Margrete I

Har du set den nye film om Margrete I? Hør vores podcast om filmen, Margretes liv og hvordan man portrætterer historiske personer i fiktion.

Margrete I var den meste magtfulde kvinde i sin tid – en tid hvor politiske positioner sjældent var kvinder forundt. Alligevel blev Margrete dronning af ikke bare Danmark, men også Norge og Sverige, som hun formåede at samle i Kalmarunionen.

Vores kulturproducent Lise Bach Hansen taler i denne podcast om Margrete I med forfatter Anne Lise Marstrand-Jørgensen, som har skrevet den prisvindende roman "Margrete I", skuespiller Lotte Andersen, filminstruktør Charlotte Sieling, der står bag storfilmen "Margrete den Første", samt historiker, dr.phil. Anders Bøgh.

De har hver især beskæftiget sig med Margrete I og sætter i fællesskab ord på denne visionære pioner: Hvordan tager hun sig ud i litteraturen? På film? Hvad fortæller de historiske kilder om hende? Og hvorfor mente Emma Gad allerede i 1910, at det var på tide at få rejst et monument af Margrete I?

Lyt hos podbean: Kvindekongen erobrer igen - om Margrete I

Find mere i vores samlinger

Kortsamlingen

Ældre kort over dele af Europa
Vores kortsamling er en af Nordeuropas største. De ældste kort i samlingen stammer fra 1500-tallet, og de nyeste er måske lige kommet fra trykkeriet.

Billedsamlingen

Kvinder i demonstrationstog for valgret 1915
I samlingen har vi billeder i såvel fysisk som digital form. De kommer alle fra Danmark eller har en eller anden form for tilknytning til landet.

Avissamlingen

Medarbejder i Statens Avissamling mellem reoler
Avissamlingen består af dagblade og distriktsaviser, som enten er udgivet i Danmark eller har en direkte relation til landet.