Hylder med arkivæsker

Foto: iStock

Samlingsoversigt A-Å

Vi har samlinger, der spænder fra håndskrift til tryksag, fra foto til video og fra lyd- og musikoptagelser til noder. Dyk ned i samlingerne og lær mere om alle de kringlede hjørner i dem.

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å -

a

Arkitektursamlingen

I arkitektursamlingen finder du blandt andet fotografier, modeller og tegninger af arkitektur, foruden forretningsarkiver og skitsebøger.

Avissamlingen

Avissamlingen består af dagblade og distriktsaviser, som enten er udgivet i Danmark eller har en direkte relation til landet.

b

Billedsamlingen

I samlingen har vi billeder i såvel fysisk som digital form. De kommer alle fra Danmark eller har en eller anden form for tilknytning til landet.

c

Computerspilsamlingen

Samlingen af computerspil indeholder mere end 4.000 danske computer-, mobil- og konsolspil, som er blevet indsamlet på både cd-rom, kassetter, bånd og digitalt siden slutningen af 1990’erne.

f

Folkemindesamlingen

Vi har ansvaret for at indsamle og bevare almindelige menneskers livsopfattelser, hverdagsliv, traditioner, musik og fortællinger. Find ud af hvordan vi har organiseret det indsamlede materiale.

h

Håndskriftsamlingen

I samlingen har vi blandt andet breve, manuskripter og håndskrevne bøger. De ældste er fra tidlig middelalder og de nyeste fra vores samtid.

j

Judaistisk samling

Judaistisk samling indeholder håndskrifter og bøger på jødiske sprog som hebraisk og jiddisch.

k

Kortsamlingen

Vores kortsamling er en af Nordeuropas største. De ældste kort i samlingen stammer fra 1500-tallet, og de nyeste er måske lige kommet fra trykkeriet.

Kunsthistoriske samlinger

I de kunsthistoriske samlinger finder du blandt andet kunstnerarkiver, auktions- og udstillingskataloger, Weilbachs Arkiv, kunstnerbøger, kunsthistoriske arkiver og fotografier og dias.

l

Luftfotosamlingen

I Det Kgl. Biblioteks samlinger findes i dag 5,2 millioner luftfotoenheder. Luftfotos er billeder taget fra luften typisk fra en flyvemaskine.

Lydoptagelser i samlingerne

Vi har en række forskellige lydoptagelser i samlingerne, der dokumenterer den danske lydhistorie fra de første optagelser på voksvalser i 1889 til nutidens digitale udgivelser.

n

Nationaldiskoteket

Nationaldiskoteket er vores samling af udgivet musik og tale. Den dokumenterer den danske musikhistorie i form af de første indspilninger lavet i 1890'erne til nutidens digitale udgivelser.

Netarkivet

Vi har ansvaret for at indsamle og bevare den danske del af internettet som en del af pligtafleveringsloven. Målet er blandt andet at sikre, at man i fremtiden kan bruge materialet i forskningsøjemed.

Nodesamlingen

Vi har en stor nodesamling af danske og udenlandske værker. Nogle kan du låne med hjem, og andre kan du bruge på vores læsesale. Det drejer sig om trykte noder, nodemanuskripter og stemmemateriale.

o

Orientalsk samling

Orientalsk samling består af håndskrifter og trykte værker med oprindelse i ikke-vesterlandske sprogområder og kulturer, primært Nordafrika, Mellemøsten og Asien.

r

Radio- og tv-samlingen

I samlingen af radio og tv finder du udsendelser sendt på DR, TV 2 og en række andre danske tv-kanaler fra midten af 1980’erne og frem.

Reklamefilmsamlingen

Samlingen af reklamefilm er en væsentlig dokumentation af det 20. århundredes danske kulturhistorie. Vi har reklamefilm vist i biograf og tv.

s

Skolehistoriske samlinger

De skolehistoriske samlinger består af et udvalg af digitaliserede og affotograferede genstande og arkivalier fra det tidligere Dansk Skolemuseum og fra samlinger fra AU Library, Emdrup.

Småtryksamlingen

I samlingen finder du alt fra supermarkedskataloger til skillingsviser. Kort sagt: hverdagstryk.

t

Teatersamlingen

I teatersamlingen finder du materiale om et bredt udsnit af scenekunst, som dans, teater, performance, cirkus og opera.

v

Videosamlingen

Vi indsamler udgivne videoproduktioner som en del af vores bevaring af dansk kulturarv.

Læs vores guides til at finde materialer