Få hjælp til at finde aviser

Vi har stort set alle danske aviser udgivet siden 1666 og frem til i dag. Nogle er tilgængelige digitalt, og andre er ikke.

Finger peger på tekst i avis

Foto: Ophav ukendt

Søg først i vores søgetjenester

Lidt under halvdelen af aviserne i vores samling findes digitalt og kan søges frem i Mediestream, som indeholder aviser fra 1666 til 2013. Årgange udgivet før 1. januar 1924 kan du læse i hjemmefra, mens du skal møde op på Det Kgl. Bibliotek for at kunne læse i nyere årgange. De såkaldt ejerløse aviser i Mediestream kan du desuden læse i på en lang række folkebiblioteker.

Prøv også Infomedia, som indeholder aviser udgivet fra 1990 og frem. Læg mærke til at du kun har fuld adgang til Infomedia, hvis du befinder dig på biblioteket.

Fandt du ikke det, du søger?

Hvis den eftersøgte avis ikke er digitalt tilgængelig, findes den måske på mikrofilm, som kan ses på læsesal i Den Sorte Diamant, København eller på Victor Albecks Vej,Aarhus.

På Studielæsesalen kan du finde udvalgte mikrofilm af danske aviser udgivet før 2010. De står fremme til fri benyttelse. Hvis du vil være sikker på, at du kan se en avis på mikrofilm, inden du besøger læsesalen, så skriv til os først. Får du brug for hjælp, er du velkommen til at kontakte personalet.

Mikrofilmen skal bestilles, fordi den skal findes frem fra vores magasin. I vores bibliotekssystem kan du finde avisen ved at søge efter titlen efterfulgt af ordet "mikrofilm". Åbn den relevante post og klik på tragt-ikonet for at aktivere filtre. Ved at klikke på "beskrivelse" kan du vælge den periode, du ønsker at bestille.

Alternativt kan du klikke på "Bestil andet bind/hæfte"-knappen og skrive under beskrivelse, hvilken periode du ønsker at bestille.

Du får besked, når mikrofilmen står klar ved vores mikrofilmslæsere på 1. sal.

Hvis du stadig ikke får bid, så prøv originalaviserne

Hvis avisen heller ikke er tilgængelig på mikrofilm, kan du søge efter den i bibliotekssystemet, som indeholder oplysninger om næsten alle vores originalaviser. Avisen bestilles ved at søge på dens titel, åbne posten og trykke på ”bestil”. Derefter skal du indtaste oplysninger om, hvilke datoer du ønsker at se.

Hvis du ikke kan finde avisen i bibliotekssystemet, har vi den måske alligevel. Send en forespørgsel

Uanset hvordan du bestiller, så kontakter vi dig ang. tidsreservation hvis avisen skal benyttes på Tangen i Aarhus, hvor vi opbevarer avissamlingen. Læsesalen ligger her, så aviserne ikke skal transporteres mere end højst nødvendigt. Det betyder også, at det ikke er muligt at se originalaviser i Den Sorte Diamant eller på andre af vores betjeningssteder.

Bemærk at du kun kan få lov til at se originalaviser, som ikke findes digitalt eller på mikrofilm.

Dagblade fra 2016 og frem kan af bevaringshensyn ikke bestilles til læsesalen. Vi henviser i stedet til Infomedia.

Bor du i Danmark?

Du kan bestille en fotokopi fra alle vores aviser. Det kan både være en enkelt artikel eller en hel side.

Husk at vælge “Kopi fra mikrofilm”, når du udfylder bestillingen.

Kopier leveres i sort/hvid i enten A4- eller A3-format. Vi vælger det bedste format, med mindre du angiver andet i bestillingen. Vi dækker udgifterne til porto.

Bemærk at kvaliteten af kopierne afhænger af mikrofilmens kvalitet.

Bor du i udlandet?

Ønsker du at bestille en kopi af en avisside, skal du henvende dig til dit lokale bibliotek. De kan hjælpe dig med lave en fjernlånsbestilling. Eventuelle betalinger sker med IFLA vouchers.

Stadig i tvivl om hvor du skal lede?

Hvis du har brug for hjælp, så skriv til os.