Karen Blixen ved sit skrivebord

Foto: Rie Nissen

Den afrikanske farm - Blixens selvbiografiske værk

I Karen Blixens arkiv findes talrige breve, notater og så selvfølgelig hendes manuskripter. Kom med og tag et kig på manuskriptet til hendes måske mest kendte bog, Out of Africa (Den afrikanske farm).

Karen Blixen (1885-1962) er en af de vigtigste danske forfattere i det 20. århundrede, og hendes liv og værk var tæt knyttet sammen. Så tæt, at de to kan være svære at skille ad. Som fortæller er hun original, og det særlige i hendes fortællestil er tydeligst i hendes stramt komponerede novellesamlinger, som Syv fantastiske Fortællinger (1935) og Vinter-Eventyr (1942).

Det var dog den selvbiografiske skildring Den afrikanske Farm (1937), som gjorde personen Karen Blixen berømt – både i Danmark og i udlandet. De hundredvis af breve, dagbøger, manuskripter og udkast, som ligger i hendes arkiv, giver os et smugkig bag facaden på både privatpersonen og den hårdtarbejdende, ambitiøse forfatter.

Den afrikanske farm

Den afrikanske farm blev oprindeligt skrevet på engelsk, og den udkom i 1937 i USA under pseudonymet Isak Dinesen med titlen Out of Africa. Kigger man i Blixens personlige arkiv, kan man se, hvordan hun derefter selv lavede oversættelsen til dansk ved at skrive oven i det engelske manuskript. Samtidig afslører især hendes breve, hvad der inspirerede hende til i det hele taget at skrive bogen, efter at hendes planer om at drive kaffeplantagen i Kenya var kuldsejlet.

The african pastorale
Karen Blixen skrev først Out of Africa på engelsk. Her har hun renskrevet den engelske tekst og tilføjet sin egen danske oversættelse med blyant mellem linjerne.

Foto: Det Kgl. Bibliotek

 

Den afrikanske farm er Blixens mest kendte værk, og det er oversat til en lang række sprog. Bogen skildrer hendes møde med Afrika og hendes forhold til de indfødte. Fortællingen er en smuk myte om et tabt paradis, og den er en blanding af længere beretninger og anekdoter fra Blixens tid på kaffefarmen i Kenya. En farm som hun ledede fra 1914, men blev tvunget til at forlade i 1931.

Kunstneren der aldrig blev

Karen Blixen ville oprindelig være kunstner, og mange af hendes skitser og tegninger er bevaret i hendes arkiv. Hun endte dog med at blive forfatter, og som sådan var hun berømt i sin egen samtid. Så berømt, at Out of Africa i 1985 blev lavet til en film med Meryl Streep og Robert Redford i hovedrollerne. Filmen vakte ny international interesse for Blixen og hendes forfatterskab årtier efter hendes død.  

Kom med i arkivet og tag et kig på manuskripterne til Out of Africa