Danske bøger on demand

Bestil udvalgte danske bøger fra vore samlinger, trykt 1701-1921, som gratis PDF.

Læsesal med klassisk grønne lamper og bøger på reoler

Sarah van Gellekom

Alle registrerede lånere på Det Kgl. Bibliotek har mulighed for at bestille gratis pdf-filer af udvalgte bøger, som ellers kun kan ses på vores læsesal. Der er tale om et udvalg af danske monografier fra Nationalsamlingen, trykt 1701-1921.

For at bestille en gratis pdf skal du først finde bogen ved at søge den frem i vores bibliotekssystem. Hvis en bog kan bestilles som gratis pdf, har den en knap, der hedder "Kopi/digitalisering". Skulle der være bøger med danske eller dansk-relaterede materialer trykt mellem 1701-1921 uden knappen ”Kopi/digitalisering”, kan du skrive til os og spørge om muligheden for en gratis pdf.

Du får automatisk tilsendt link til pdf-filen i en søgbar, digital gengivelse (faksimile) i farver, når digitaliseringen er gennemført.

Samme link vil efter digitaliseringen kunne ses i bibliotekssystemet, således at bøger, som én gang er digitaliseret, er online tilgængelige for alle andre brugere.

Man kan bestille fem gratis pdf-filer pr. måned pr. bruger.

Da en del af værkerne, der kan bestilles, kan være ophavsretligt beskyttede, må pdf-filen kun bruges til personlig brug. Hvis ophavsmanden er død for mere end 70 år siden, er værket fri af ophavsret (public domain), og så kan værket bruges frit. Hvis der er flere ophavsmænd, gælder den længstlevendes dødsår. Husk altid at kreditere ophavsmanden.

DOD - Danske bøger on Demand 1701-1900 startede i november 2012 som et projekt støttet af Kulturministeriet. Projektperioden løb frem til 2014, og servicen var så populær, at vi besluttede at gøre den permanent. Siden er servicen udvidet til også at omfatte noder samt bøger trykt frem til 1921.

Har du spørgsmål til servicen, er du velkommen til at kontakte os.