Danske bøger on demand

Sådan bestiller du en pdf-kopi af udvalgte danske bøger, trykte noder eller materiale fra småtryksamlingen trykt for mere end 100 år siden.

Læsesal med klassisk grønne lamper og bøger på reoler

Foto: Sarah van Gellekom

Alle registrerede brugere på biblioteket har mulighed for at bestille pdf-filer af udvalgt materiale, som ellers kun kan ses på vores læsesal - uden beregning.

Der er tale om et udvalg af danske monografier, trykte noder samt materiale fra vores småtryksamling udgivet fra starten af 1700-tallet til for mere end 100 år siden. Hvert år, per 1. januar, giver vi mulighed for at få digitaliseret flere trykte materialer.

Bestil en kopi

For at bestille en pdf skal du først finde materialet ved at søge det frem i vores bibliotekssystem. Hvis en bog kan bestilles som pdf uden beregning, har den en knap, der hedder "Kopi/digitalisering".

Opdager du bøger med danske eller dansk-relaterede materialer trykt for mere end 100 år siden uden knappen ”Kopi/digitalisering”, kan du skrive til os og spørge om muligheden for at få lavet en pdf af bogen.

Når vi har digitaliseret materialet, sender vi dig et link til pdf-filen i en søgbar, digital gengivelse (faksimile) i farver.

Linket til pdf-filen kan herefter også ses i bibliotekssystemet, og materialet vil være online tilgængeligt for alle brugere.

Hver bruger kan bestille fem pdf-filer uden beregning hver måned.

Ophavsret

Da en del af materialet, der kan bestilles, kan være ophavsretligt beskyttet, må pdf-filen kun bruges til personlig brug.

Hvis ophaveren er død for mere end 70 år siden, er materialet fri af ophavsret (public domain), og så kan det bruges frit. Hvis der er flere ophavere, gælder den længstlevendes dødsår.

Husk altid at kreditere ophaveren.

Om servicen

DOD - Danske bøger on Demand 1701-1900 startede i november 2012 som et projekt støttet af Kulturministeriet. Projektperioden løb frem til 2014, og servicen var så populær, at vi besluttede at gøre den permanent.
 

Siden er servicen udvidet til også at omfatte trykte noder, materiale fra småtryksamlingen samt bøger trykt for mere end 100 år siden.
 

Vær opmærksom på at servicen ikke omfatter tidsskrifter.
 

Har du spørgsmål til servicen, er du velkommen til at kontakte os.