Befrielsen fejres med røde flag

Foto: Oluf Wissing

Danmarks befrielse 1945

Vi har fundet materiale i samlingerne fra de fem forbandede år og de tidlige majdage i 1945, hvor friheden vendte tilbage.

På mange måder blev Danmarks befrielse lige så mærkværdig, som besættelsen 9. april 1940 havde været. Dengang blev Danmark taget på sengen af de tyske soldater, og kampene sluttede efter få timer. Også befrielsen kom uden større slag på dansk grund. Montgomery modtog de tyske styrkers overgivelse på Lüneburger Heide langt syd for den danske grænse. Først 8,5 time efter tyskerne havde overgivet sig, ankom de første allierede soldater.

Vi er gået på opdagelse i samlingerne og har fundet materiale om befrielsesbudskabet, fejringen og opgørene i gaderne, historien om Det Kgl. Biblioteks hemmelige samling og meget mere.

Befrielsesbudskabet

Fotografi af folkemængde, der fejrer befrielsen.
Midt i den sædvanlige nyhedsudsendelse 4. maj klokken 20.35 lyder budskabet, som danskerne har ventet på. Nemlig at de tyske topper har trukket sig, og Danmark atter er fri efter 5 års mørke.

Levende lys i vinduet

Fotografi af en kvinde og et barn, som kigger på de levende lys, der brænder i vinduet 4. maj.
Under besættelsen havde mørklægningsgardiner efterladt gaderne i mørke, men da befrielsesbuskabet lød, kom lyset igen. Vi er gået i samlingerne og undersøger traditionen med lys i vinduet 4.…