Carl Nielsen ser forelsket på sin kone Anne Marie Nielsen

Foto: Ukendt

Valentinsdag

Valentinsdag er en meget ny tradition i Danmark. Men vi har masser af ældre, romantiske traditioner i Danmark, så som kærestebreve og bindebreve. Vi tager et kærligt kig på kærlighedsfejringen.

Illustration af Regine Schlegel, født Olsen
”Min Regine” – sådan indleder Søren Kierkegaard de 32 breve han sender til Regine Olsen i løbet af deres 13 måneder lange forlovelse. Brevene er meget litterære og ofte skrevet på et højt abstraktionsniveau. Det er både Kierkegaard, der frier og et års tid senere bryder forlovelsen igen – i mod Regine Olsens vilje. Og den ulykkelige kærlighedshistorie trak lange spor i Kierkegaards forfatterskab.

Foto: Pacht & Crone

Blomster, chokolade og kærestebreve med kærlighedserklæringer til den udkårne. Det forbinder vi med Valentinsdag, men kærestebreve har vi selvfølgelig haft længe før valentinsdag kom til Danmark i 1990’erne fra USA.

Bindebreve og kærestebreve

Fra 1600-tallet til 1800-tallet var bindebreve populære blandt unge, danske folk, der ønskede at drille hinanden. Man placerede sit brev et sted, hvor man vidste, at modtageren ville finde det og ”bandt” således modtageren. Brevet indeholdt ofte en uløselig knude, eller var klippet som en knude, der ikke kunne bindes op. Modtageren skulle løse knuden i bindebrevet, og hvis det ikke lykkedes så skyldte modtageren en belønning til afsenderen. Det kunne for eksempel være at holde et gilde, hvor afsenderen blev inviteret. Skikken var brugt både i blandt venner og kærestefolk.

Bindebreve er blot én form for kærlighedsbrev. I Det Kgl. Biblioteks store samling af over to millioner breve, findes der mange kærlighedsbreve udvekslet mellem både ægtefolk og elskere. Breve skrevet og sendt af hemmelige beundrere, ulykkeligt forelskede og lykkeligt elskende, der på inderligste vis udtrykker kærlighedens mange former. 

I vores samlinger finder du blandt andet kærlighedsbreve fra Søren Kierkegaard til Regine Olsen, fra Tove Ditlevsen til Victor Andreasen og fra Carl Nielsen til Anne Marie Nielsen. Brevene giver et unikt indblik i romantiske forhold, der ofte havde stor betydning for skribenternes kunstneriske virke.

I en tid, hvor e-mails og sms’er er blevet den dominerende kommunikationsform, og hvor en hjerteformet emoji kan gøre det ud for en kærlighedserklæring, er det håndskrevne kærlighedsbrev blevet en sjældenhed og derfor også noget helt særligt.

Fejringen af Valentinsdag således er med til at holde liv i traditionen om håndskrevne kærlighedsbreve.

En lidt rørende og romantisk Skik omkring d. 14. Februar har siden Middelalderen været almindelig i Skotland og England, og den kendes endnu den Dag i Dag mellem engelsktalende Folk over hele Kloden. Dagen hedder Valentinsdag...

Aalborg Amtstidende, 2. marts 1929

Hvorfor fejrer vi Valentinsdag?

D. 14. februar er helgendagen for Sankt Valentin, der var en romersk helgen i det 3. århundrede. Sankt Valentin blev dømt til døden af den romerske kejser, Claudius, og gjort til martyr. Han blev begravet d. 14. februar, og siden 800-tallet er denne dag blevet fejret som Sankt Valentins dag. 

Men hvordan blev helgendagen for Sankt Valentin egentlig til en fejring af kærligheden?

Grundlæggende ved vi ikke meget om Sankt Valentin liv, men vi kan spore den moderne fejring af Sankt Valentinsdag tilbage til den engelske middelalderforfatter Geoffrey Chaucer, der i 1300-tallet første gang forbandt helgen Sankt Valentin og dagen d. 14. februar med kærlighed. 

Siden middelalderen er der kommet flere fortællinger til, der forbinder Sankt Valentin med kærlighed og ægteskab. Blandt andet fortællingen om, at Sankt Valentin skulle have viet soldater med deres udkårne i hemmelige ceremonier. Eller at Sankt Valentin skrev et sidste brev til sin elskede inden hans henrettelse og underskrev det: "Din Valentin". 

Alt i alt er Sankt Valentin selv den dag i dag en figur omgivet af mysterie. Og måske netop derfor er han blevet symbol på den usagte, halv-hemmelige og spirende kærlighed.