Henrik Saxgren: Unintended Sculptures

20. september 2009 - 19. december 2009 Det Nationale Fotomuseum
Chimney, Iceland 2004
Chimney, Iceland 2004

Med udstillingen ”Unintended Sculptures” på Det Nationale Fotomuseum viser Henrik Saxgren en ny side af sit fotografiske virke med en serie landskabsbilleder fra klodens afkroge. Saxgren er mest kendt for sine billeder fra krigs- og konfliktzoner og sine socialt indignerede reportager fra slumområder i bl.a. Nicaragua.

I denne nye serie vender Saxgren blikket mod landskabet og præsenterer et nyt blik på relationen mellem natur og kultur. I de fængslende billeder af landskaber toner menneskets for længst glemte og forladte efterladenskaber frem og antager form af tilfældigt opståede skulpturer. Man mærker dog bag billedernes umiddelbare skønhed en kritisk undertone, og udstillingen tegner i en subtil bevægelse et billede af vores tids relation mellem natur og civilisation. Fascinationen af skønheden i forfaldet går her hånd i hånd med en indignation over skødesløsheden i den moderne civilisations omgang med naturen.

”Saxgrens katalog af billeder, hans Unintended Sculptures, rummer mange indpakkede genstande placeret i smukke landskaber - vejskilte eller målstænger midt i ingenting, porte der ikke længere fører til noget, døde skove, delvist afhuggede palmetræer, plastikovertrukne marker og utallige andre motiver. Hvert billede er en gåde, der alt andet end stille råber et ”hvorfor?”. Vi ser ikke kun tingen, der befandt sig foran linsen. Saxgrens magi er, ansporet af Edward Westons talemåde ”fotografiet skal være mere end tingen selv”, at løfte disse ting fra deres forfaldne tilstand til at blive skulpturer og antage status af kunst.”


(Bill Kouwenhouven i forordet til bogen Unintended Sculptures)

 

Udstillingen er afsluttet