Billede af Mark Isitt og Ane Cortzen

Foto: Det Kgl. Bibliotek

PÅ KANTEN: Mark Isitt (SE) i samtale med Ane Cortzen

Oplev to af Skandinaviens mest populære arkitekturformidlere og kritikere i samtale om menneskets ret til at have adgang til god arkitektur.

Hvad kræver det at lave den perfekte ramme for et Nationalbibliotek? Det er det store spørgsmål, arkitekturkritikerne Ane Cortzen og Mark Isitt stiller hinanden i en samtale, der tager udgangspunkt i Det Kgl. Biblioteks udstilling På Kanten. Udstillingen fejrer 25-års jubilæet for opførelsen af Den Sorte Diamant og er lavet sammen med arkitektstuen Schmidt Hammer Lassen, som i sin tid vandt arkitektkonkurrencen om Danmarks ny nationalbibliotek.  

Ane Cortzen og Mark Isitt vil give deres bud på, hvorfor netop Den Sorte Diamant langt hen ad vejen er lykkedes, og med udgangspunkt i Diamanten vil de tale om, hvad der skal til for at arkitektur fungerer godt.  Samtalen mellem de to formidlere, der har arbejdet indgående med at formidle arkitektur og design i hhv. Danmark og Sverige, vil komme ind på vigtigheden af sammenhængen mellem bygninger og deres omgivelser.  

Hvordan skal bygninger møde mennesker, byen de bygges i, og landskabet de er placeret i? Med en række eksempler fra Norden, vil de sætte Den Sorte Diamant i nordisk perspektiv. Derudover vil de rejse det påtrængende spørgsmål om arkitekturens rovdrift på jordens ressourcer. Hvordan skal vi fremover bygge og bevare en form for forbundenhed med planteverdenen og naturen, i en über-urban fremtid? 

Medvirkende

Mark Isitt

Mark Isitt er en prisbelønnet journalist og forfatter, som har skrevet om arkitektur og design siden 1980’erne. Han er arkitekturkritiker ved Göteborg-Posten og en kendt tv-vært i Sverige, hvor han bl.a. er programvært for Grand designs (TV4) og Hemma hos Arkitekten (SVT) som også kan ses på DR. Han har skrevet adskillige bøger bl.a. Förenta nationerna og Stockholms Sub metroens arkitektur. I offentligheden forholder han sig ofte til dansk og nordisk arkitektur og byudvikling.  

Ane Cortzen

Ane Cortzen er uddannet arkitekt på Det danske kunstakademi. Hun har været vært på en række kulturprogrammer på tv. Hun har beskæftiget sig med spørgsmålet om arkitektur gør vores liv bedre, og om bygninger giver tilbage til deres omgivelser. Gennem en lang række cases og interviews på DR har hun undersøgt, hvorfor vi i vores tid ofte ender med arkitektur, der går galt. Og har derfor rejst spørgsmålet: Har der været en arkitekt til stede? 

Kultur i Diamanten

Hold dig opdateret om koncerter, talks, udstillinger, foredragsforestillinger og mange andre kulturtilbud i Den Sorte Diamant i nyhedsbrevet Kultur i Diamanten. Udkommer 1-2 gange månedligt.