Digital pligtaflevering

Få mere at vide om digital pligtaflevering, hvad du skal aflevere, hvordan du afleverer, og hvor du gør det.

Medarbejder ved hylder med cd'er

Foto: Thomas Søndergaard

Den danske pligtafleveringslov danner grundlaget for komplet indsamling og bevaring af den del af kulturarven, der omfatter offentliggjort materiale.

Siden 1697 har Danmark indsamlet trykte materialer gennem pligtaflevering. Med den gældende lov og dens umiddelbare forgænger er pligtaflevering blevet udvidet til også at omfatte andre udgivelser end trykte - senest internetmateriale samt radio og TV.

Digital pligtaflevering

I dag udgives mange materialer kun i digital form. Det Kgl. Bibliotek varetager som kulturarvsinstitution under Kulturministeriet indsamling og bevaring af såvel fysisk som digital kulturarv. Nogle digitale materialer indsamler vi automatisk, men der er meget indhold, vi ikke modtager.

Vi opfordrer derfor pladeselskaber, forlag, lokalradiostationer, forfattere, musikere og andre med tilknytning til digitale udgivelser og e-bøger til at aflevere udgivelserne til os, så hjælper du os med at bevare kulturarven. Det gør du ved at uploade her på siden.

Hvis du har materiale til pligtaflevering, som ikke kan uploades her, for eksempel tidsskrifter, lydbøger eller podcasts, er du meget velkommen til at kontakte os.

Inden du uploader, skal du sikre dig, at du har musikfilerne tilgængelige i det rette format, samt at du også har oplysninger om udgivelsen (medvirkende, titler, udgivelsesår osv.) klar. For at uploade skal du logge ind med MitID.

Hvilke filtyper skal vi bruge?

Musikfilerne skal være i et af følgende formater: wav, aiff, flac, m4a, aac, mp3, wma eller ogg.

Vi modtager automatisk al dansk musik, der distribueres til danske musikstreamingtjenester.

Hvis du har sørget for udgivelse til disse i Danmark, for eksempel YouSee Musik, behøver du ikke uploade din udgivelse til os.

Inden du uploader, skal du sikre dig, at du har e-bogsfilen tilgængelig i det rette format, samt at du har oplysninger om udgivelsen klar. For at uploade skal du logge ind med MitID.

Hvilke filtyper skal vi bruge?

E-bogsfilen skal være i et af følgende formater: pdf, opf, epub, ibooks, azw, azw3, kf8, kfx eller mobi.

Vi modtager automatisk alle e-bøger og lydbøger der distribueres via Publizon. Derfor behøver du ikke uploade din udgivelse til os, hvis du i forvejen distribuerer dine bøger via Publizon.

Hvis du repræsenterer et forlag eller en digital distributør, er du velkommen til at kontakte os, så vi kan give dig adgang til at uploade udgivelserne samlet.

Lokalradio er kulturarv, og lokalstationerne er et vigtigt element i det danske mediebillede. Det Kgl. Bibliotek har med Lov om pligtaflevering til opgave at indsamle og bevare de danske medier som en del af kulturarven, herunder lokalradio.

Du kan hjælpe os ved at sende os din stations udsendelser og programoversigter vedr. uge 46 hvert år. Vi indsamler automatisk de landsdækkende stationer og de stationer, der streamer på internettet, men vi har ikke mulighed for at indsamle lokalradio automatisk.

Inden du uploader, skal du sikre dig, at du har optagelserne/lydfilerne tilgængelig i det rette format. Du bør også sikre dig, at du har en digital kopi af programoversigten. For at uploade skal du logge ind med MitID.

Hvilke filtyper skal vi bruge?

Lydfilerne skal være i et af følgende formater: wav, aiff, flac, m4a, aac, mp3, wma eller ogg.

Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.

Det Kgl. Bibliotek er nationalt arkiv for opført professionel dramatik (skuespil, tv- og radiodramatik, musicals). Afleveringen er en praksis, der er oparbejdet i samråd med Danske Dramatikere. Som ansat på et producerende teater, et teaterkompagni, en dramatikproducerende medieinstitution (for eksempel DR Drama) eller som dramatiker, oversætter eller dramaturg, kan du løbende uploade værker.

Husk at indtaste alle rettighedshavere (dramatikere, oversættere, bearbejder, forfatter, dramaturg), premieredatoen og stedet hvor værket havde premiere. Ved co-produktioner anføres den premieredato manuskriptversionen knytter sig til. Det vil sige, hvis det er Aarhus Teater, der uploader, er det den dato, der knytter sig til opsætningen på Aarhus Teater.

Særligt for børneteaterdramatik: Nogle børneteaterproduktioner spiller over en længere årrække. Hvis der er væsentlige ændringer i manuskriptet kan man vælge at uploade versionen fra den oprindelige premiere og den version, der spilles i dag. Indtast da som premieredato den oprindelige premieredato i den ene version, og det tidspunkt den senere tekst stammer fra.

Man kan kun uploade et værk ad gangen.

Da vi har konstateret, at en del teaterprogrammer ikke længere trykkes, har vi en forsøgsordning, hvor man også kan knytte programteksten til forestillingen og andet relevant forestillingsmateriale.

Hvis teatret eller teatergruppen, der opførte stykket, ikke fremgår på listen med rulletekster, skriv da til kb@kb.dk att. Teatersamlingen – så sørger vi for at tilføje teatret eller teatergruppen.

Vi har ingen krav til filformat.

Du identificerer dig ved enten teatrets MitID (som ansat) eller med eget MitID (som rettighedshaver).

Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.

Hvad sker der med materialet

  • Når vi har modtaget dit upload, vil vi bevare indholdet for eftertiden i henhold til de til enhver tid gældende regler og retningslinjer. Det Kgl. Bibliotek giver i muligt omfang adgang til indholdet i henhold til gældende lovgivning, herunder ophavsretsloven.
  • Du kan finde pligtafleveringsloven på retsinformation.dk