Alex Schulman og Hanne-Vibeke Holst
Udsolgt
Alex Schulman og Hanne-Vibeke Holst

Foto: Det Kgl. Bibliotek

International Forfatterscene: Alex Schulman (SE) i samtale med Hanne-Vibeke Holst

I Schulmans forfatterskab trevler han op i minder og traumer for at forstå sin familie og sig selv. Det har gjort ham til en litterær, nordisk stjerne. Til maj kan han opleves på Det Kgl. Bibliotek.

“Hvorfor skrive om alt det, de traumer og svigt, der skabte de sår i mig, som jeg kæmper med?” Sådan spørger Alex Schulman sig selv i et interview med Weekendavisen i november 2023. “Hvorfor genopleve sin ulykkelige barndom igen og igen?”  

Spørgsmålet opstår i interviewet, fordi det går på tværs af Schulmans selvbiografiske forfatterskab. Her har han – i bog efter bog – revet op i gamle sår og brevudvekslinger for at forsøge at forstå sin familie, sin opvækst og i sidste ende sig selv.  

Når du til foråret kan opleve Alex Schulman på scenen i Den Sorte Diamant i samtale med Hanne-Vibeke Holst er det i dialog om at skrive for at forstå og forsones med et traume, der går gennem generationer.

Fakta, fiktion, fortællinger og fortolkning  

Fordi Schulmans forfatterskab er så tydeligt selvbiografisk, har det for journalister i Sverige været en sand skattejagt at faktatjekke på kryds og tværs i hans romaner. Romaner er romaner - fortællinger først og fremmest – insisterer Schulman, men det afføder spændende spørgsmål. Det er spørgsmål om erindring og litteratur, fortællinger og fakta, der har stået centralt i den skandinaviske litteraturdebat i 2010’erne.  

Det er også spørgsmål, der har stået centralt for forfatteren Hanne-Vibeke Holst, der interviewer Schulman til arrangementet i Dronningesalen. Holst har også flere gange i sit forfatterskab skulle forholde sig til at fortælle - og dramatisere – rigtige menneskers fortællinger. Når man gør det, former man fortolkning og måske i sidste ende historien. I dialog vil Schulman og Holst tale om deres overvejelser om at skrive om eget liv og familie.  

Ned i arkivet

Når man begynder at arbejde med virkeligheden, med levede liv og erindringer, kan grænserne mellem litteraturen og historien bliver sløret, og derfor er det en fordel at kunne ty til arkiver, brevudvekslinger og andre former for bevaret tekst.  

I Schulmans roman Brænd alle mine breve, der vil blive en litterær grundsøjle i samtalen, forsøger han at skrive sig frem til en forståelse af den vrede, der runger som et ekko ned gennem hans familiehistorie. I jagten på et svar bliver gamle breve og dagbogsuddrag fra hans morfar, forfatteren Sven Stolpe, uvurderlige.

Medvirkende:  

Alex Schulman  

Alex Schulman er en af Sveriges fremmeste forfattere og bredt læst i Norden, hvor hans rørende, personlige, undersøgende romaner har gjort ham til et kendt navn. Schulman har derudover lavet flere tv-programmer, han er aktiv klummeskribent i de svenske medier, og så står han – med sin forfatterkollega Sigge Eklund – bag en af Sveriges mest populære podcasts Alex og Sigges podcast.  

Hanne-Vibeke Holst

Hanne-Vibeke Holst har som forfatter modtaget en lang række priser for sit forfatterskab, herunder De Gyldne Laurbær (2009) og Jeanne og Henri Nathansens Mindelegat (2014). Hendes forfatterskab er udgivet i flere lande og romanerne Kronprinsessen, Kongemordet og Dronningeofret er blevet filmatiseret. Derudover er hun uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1984 og har medvirket til udviklingen af manuskripterne til flere tv-serier og spillefilm. 

Thomas Levin 

Skuespiller, dramatiker, manuskriptforfatter og instruktør. Han har medvirket i en række teaterstykker, film og TV-serier og er blevet hædret med to Reumert priser. Desuden var han kunstnerisk leder på Teater Grob i en lang årrække.

Thomas Levin vil læse op undervejs.

DM – akademisk fagforening og Magistrenes A-kasse er samarbejdspartner og sponsor for Students Only!

Kultur i Diamanten

Hold dig opdateret om koncerter, talks, udstillinger, foredragsforestillinger og mange andre kulturtilbud i Den Sorte Diamant i nyhedsbrevet Kultur i Diamanten. Udkommer 1-2 gange månedligt.