Billede af Faysa Idle og Emma Holten
Afholdt

Foto: Nicklas Thegerström og Claudia Vega

International Forfatterscene: Faysa Idle (SE) i samtale med Emma Holten

Oplev den litterære komet Faysa Idle, der fra bandekrigens krydsild i Sverige giver stemme til de ofre, der sjældent når overskrifterne: kvinderne, mødrene, døtrene og søstrene.

Den svenske forfatter og samfundsdebattør Faysa Idle er et nyt litterært fænomen i Sverige. Hun har skabt debat med sin forestilling “Allt som glimmar är inte guld” og sin bog “Et ord for blod”, hvor hun skriver fra midt i bandekrigens krydsild. I anledningen af, at hun udkommer på dansk til april, vil hun tale om dem, man sjældent ser i overskrifterne, men som også rammes af bandekrigen: kvinderne, mødrene, døtrene og søstrene. Oplev hendes perspektiver på International Forfatterscene i maj!

Bandekrigen helt inde på livet

I 2015 bliver en ung mand skudt ihjel i det nordlige Stockholm. Faysa Idle kender ham som sin bedste ven. Resten af Sverige kender ham som en af grundlæggerne af det kriminelle netværk Dödspatrullen. Skuddrabet markerer begyndelsen af en voldelig tid i Sveriges historie – venner bliver til fjender i løbet af en enkelt nat, og snart hærger en dødelig konflikt i gaderne. Stockholms forstæder står i flammer, og Faysa befinder sig midt i ilden.

Idles selvbiografi “Et ord for blod” er blevet et vigtigt indslag i den svenske debat om bandekonflikterne. For Idle taler som søster og ven til bandemedlemmer fra en ellers underbelyst position, der ikke får meget tid i medierne. Idle medvirker nu i både forestillinger, forfattertalks og debatter, og hendes budskab er klart: Hun vil give en stemme til de mange pårørende kvinder, der for længe har været tavse og hun oplyse læserne om, hvordan bandekrigen virkelig erfares.

Til maj kan du høre Faysa Idle – i samtale med Emma Holten – fortælle om, hvordan det er at være øjenvidne til bandekrigens rædsler, om at opdage ordene som et lys i mørket og om kvindernes rolle og skæbne midt i mord og håbløshed.  

Medvirkende  

Faysa Idle

Faysa Idle (f. 1998) er vokset op i Stockholmforstaden Tensta og har mistet både familiemedlemmer og venner i bandekonflikten. I dag arbejder hun som poet og kreatør. "Et ord for blod" er en smuk biografi, der giver læseren indsigt i bandekrigene fra et ganske særligt perspektiv: Som søster, som familiemedlem, som ven – og som ung kvinde.

Emma Holten  

Emma Holten (f. 1991) er dansk-svensk debattør, foredragsholder, kønspolitisk rådgiver og feministisk aktivist. Senest har Holten sat fokus på kvinders arbejdsvilkår til foredragsrækken "Feministisk Økonomi" landet over.

 

DM – akademisk fagforening og Magistrenes A-kasse er samarbejdspartner og sponsor for Students Only!

Kultur i Diamanten

Hold dig opdateret om koncerter, talks, udstillinger, foredragsforestillinger og mange andre kulturtilbud i Den Sorte Diamant i nyhedsbrevet Kultur i Diamanten. Udkommer 1-2 gange månedligt.