DET ER LØGN - debat om forskerfusk

mandag 19. november 2012 kl. 17:00 Dronningesalen

Se eller gense debatten som var inspireret af udstillingen DET ER LØGN - Forskerfusk og forfalskninger, hvor Students Only! medlemmer var inviteret med

Med et blik bagud på nogle af historiens mest spektakulære videnskabelige røverhistorier sætter vi videnskabelig uredelighed til debat. 

De seneste år har medierne oprullet grelle eksempler på videnskabelig uredelighed - f.eks. blev anæstesi-lægen Yoshitaka Fujii i 2010 afsløret i at have forfalsket intet mindre end 172 artikler! Men forskerfusk er lige så gammel som videnskaben selv, og udstillingen DET ER LØGN - Forskerfusk og forfalskninger opruller 19 bemærkelsesværdige sager fra de seneste 1.500 år, hvor eksperter har snydt.

Hvordan slap de af sted med det? Hvorfor er snyd stadig muligt? Kan vi stole på videnskaben? Hvad motiverer gerningsmændene?

Med udgangspunkt i udstillingen moderer videnskabsjournalist Annette K. Nielsen en debat mellem Det Kongelige Biblioteks direktør Erland Kolding Nielsen og udstillingens redaktør Jesper Düring Jørgensen.
 

ERLAND KOLDING NIELSEN
Historiker og overbibliotekar for Det Kongelige Bibliotek siden 1986, fra 1995 med titlen direktør. Har bl.a. stået for at få udvidet biblioteket med Den Sorte Diamant.

JESPER DÜRING JØRGENSEN 
Forsker og tidligere chefsikringsrådgiver på Det Kongelige Bibliotek. Redaktør på udstillingen DET ER LØGN - Forskerfusk og forfalskninger

ANNETTE K. NIELSEN
Journalist, mag. art. Skriver for Weekendavisen og er vært for Faglitteratur på P1. Har desuden en brændende interesse for krydsfeltet mellem naturvidenskab og kultur.