Ukrainske børnebøger på vej til folkebibliotekerne

Vi indkøber nu 1.000 børnebøger, som folkebibliotekerne skal hjælpe med at få ud til de ukrainske flygtninge, som ankommer til Danmark.

Ukrainske børn ser på bøger på et bibliotek i Turka ved Lviv
Ukrainske børn på et bibliotek i Turka, nær Lviv.

Foto: Kocolovuch Ola/Wikimedia Commons

4. april 2022.

Det er næppe bøgerne, som får prioriteret plads i kufferten hos de millioner af ukrainere, der må flygte fra hus og hjem som følge af Ruslands invasion af deres land. Derfor vil mange af de børnefamilier, som har fundet vej til Danmark, have begrænset adgang til børnebøger på deres modersmål.

På baggrund af efterspørgsel fra de danske folkebiblioteker køber vi til en start 1.000 børnebøger fordelt på 14 titler fra Saxo, som har fået en aftale i stand med det ukrainske forlag Old Lion Publishing House. Vi har tidligt været med inde omkring aftalen mellem Saxo og det ukrainske forlag og har blandt andet kvalitetssikret titlerne, som bliver indkøbt.

Så snart titlerne ankommer hos os, indgår de i folkebibliotekernes abonnementsordning hos os. Det er også muligt at købe bøgerne direkte hos Saxo.

Samarbejde med ukrainsk forlag og danske virksomheder

Salget af børnebøgerne foregår uden fortjeneste, og al overskuddet går til det ukrainske forlag Old Lion Publishing House og dets medarbejdere, der er bosiddende i Lviv, Ukraine, og som naturligt er stærkt påvirkede af situationen i landet.

Samtidig er de danske trykkerier Scandbook.dk og Lasertryk gået ind i samarbejdet med lovning om kun at skulle have dækket deres omkostninger.