Lyt til 40 års optagelser af dansk teater

Vi giver adgang til tusindvis af timers optagelser fra de københavnske teaterscener, så alle interesserede kan lytte til stemmerne af det 20. århundredes største skuespillere. Mød op hos os og lyt.

Hegermann-Lindencrone lytter til teateroptagelser. Dagens Nyheder

Foto: Dagens Nyheder

Nu er det muligt at høre Dirch Passers fortolkning af Dario Fos "Én fod i hånden" (1966) eller Liva Weels stemme i Holbergs "Den Stundesløse" (ikke dateret). Vi har nemlig overtaget teaterentusiast Knud Hegermann-Lindencrones (1907-94) optagelser fra de københavnske teaterscener fra årene 1948-1988, hvor han af skiftende teaterdirektører fik lov til at sætte sit optageudstyr op og gemme lyden af den ellers flygtige scenekunst.

I alt er der bevaret 1.700 timers forestillinger fra Det Kongelige Teater og 1.000 timers forestillinger fra privatteatrene i København. Optagelserne er fordelt på 3.300 spolebånd. 

Uddrag fra samlingen er tidligere udgivet på Udgiverselskabet Hegermann-Lindencrone, men mange optagelser har ikke været offentligt tilgængelige før nu. Møder du op i Den Sorte Diamant, København, kan du lytte til optagelserne på Forskningslæsesalen på særlige computere. 

Optagelsernes vej til biblioteket

Vejen mod tilgængeliggørelse startede, da Det Kongelige Teater erhvervede samlingen i 1992, og vi modtog en DAT-båndkopi af optagelserne. DAT-båndformatet har imidlertid en begrænset holdbarhed og er derfor uegnet som arkiveringsformat, så indholdet var ikke sikret for eftertiden.

Men vi har nu overtaget de originale spolebånd sammen med en ny digitalisering af dem fra Det Kongelige Teater. Samlingen har en omfattende registrant, som er udarbejdet af tidligere arkivar ved Det Kongelige Teater Niels Peder Jørgensen. Registranten ligger frit tilgængelig i vores bibliotekssystem

Anna Lawaetz, ansvarlig for teatersamlingen, fortæller: ”Samlingen er enestående i international sammenhæng, fordi man først for alvor begyndte at dokumentere teaterforestillinger systematisk igennem AV-optagelser fra 1980’erne. At vi nu har modtaget så fine optagelser fra en periode i dansk teater, der ellers primært er dokumenteret i skrift eller fotografier, åbner op for helt nye forskningsperspektiver – både nationalt og internationalt. Lyden af stemmerne indeholder en stor autenticitet. Optagelserne vil være en rig kilde til kortlægning af blandt andet skiftende opførelsespraksis i dansk teater.”

Læs mere om teatersamlingen og få hjælp til at finde mere materiale om skuespil og scenekunst i vores samlinger.