50 års satire i PEP’s streg

- ny udstilling

 

Få dage efter hans 78-års fødselsdag sluttede Poul Erik Poulsens lange liv i dansk presses tjeneste.

 I mere end 50 år var hans daglige, satiriske tegning med til at præge hans aviser:

De første år på Information, de sidste 48 år som hovedtegner ved Jyllands-Posten.

 En opgave, som PEP, sådan kaldte han sig selv, bestred på flotteste vis med en formidabel evne til at tolke og fortolke den aktuelle, politiske situation - såvel i den hjemlige andedam som i international storpolitik.

 Han magtede at omsætte et indviklet, politisk spilfægteri til en enkel stregtegning, hvori det politiske spil blev blotlagt, vendt på hovedet, udstillet og erstattet af et stort smil og ikke sjældent - et overbærende skuldertræk.

 PEP har med sine mange tusinde bladtegninger tegnet historiens og livets gang omkring sig, Han satte sig hver dag til tegnebordet med en ubændig lyst og glæde over, at han måtte blande sig og allerhelst også bidrage til at gøre avisen til en visuel, artistisk oplevelse.

 Hans nærmest daglige, satiriske kommentar på avisens ledersider fortalte om en kringlet personlighed, der ville det vilde, men som i allerhøjeste grad også var disciplineret i sit udtryk og billedsprog. JP’s læserskare er stor og broget, og tilgangen til det tegnede udtryk derfor også med tilsvarende bredde.

PEP mestrede det og oplevede en popularitet som en bedre refrænsanger.

 Den sidste tid var det magtpåliggende for PEP at sikre, at hans store livsværk blev overdraget til Museet for Dansk Bladtegning på Det Kongelige Bibliotek.

 Det lykkedes på flotteste vis, og museet kan med stolthed takke for en samling, der rummer mere end 6.000 af hans originaltegninger.

 Hovedparten satiretegninger, men også en fin samling af PEP’s mange reportagetegninger. Tegninger som har en særlig poesi over sig. Han snusede stemningen til sig, der hvor han nu var, og overførte den elegant og sikkert til papiret.

Smukke vidnesbyrd om en glæde ved naturen og bygningskulturen i by og på land.

 9. marts til 30. maj 2015 - Gratis adgang

Illustration kan downloades fra www.kb.dk, nyheder/pressebilleder (596).

 

Claus Seidel

Bladtegnermuseet, marts 2015

Det Kongelige Bibliotek