Danmarks første kunstfotograf bliver digitaliseret

Fra pionerens værksted:

Keld Helmer-Petersen er kendt som den første, der for alvor arbejdede kunstnerisk med fotografi i Danmark. I 1948 udgav han bogen "122 farvefotografier", der blev internationalt anerkendt som et banebrydende pionerarbejde. Det Kongelige Bibliotek lægger nu omkring 14.000 af hans fotos på nettet, så alle kan få et kig ind i fotografens værksted.

Keld Helmer-Petersen (1920-2013) er internationalt anerkendt for sine fotografier af strukturer, mønstre og detaljer i industriområder, byrum og natur. Hans gennembrud kom med bogen "122 Farvefotografier" fra 1948. Bogen indeholdt stramt komponerede billeder af bygninger, byrum og natur, og med dem introducerede Keld Helmer-Petersen her modernismen i dansk fotografi. Fotografer blev dengang først og fremmest set som håndværkere, der brugte kameraet til at dokumentere virkeligheden nøgternt. Med sin bog viste Keld Helmer-Petersen, at fotografiet også kunne bruges til at skabe kunstneriske billeder. Hans fotos er subjektive iagttagelser, der har æstetikken - linjernes skønhed, formernes mønstre og farvernes spil - i højsædet. Det mest revolutionerende var dog, at han arbejdede i farver. På den tid var farvefotos mest brugt til reklame og modefotografi. "122 Farvefotografier" slog fast, at farvefotografi kunne være kunst, og det vakte så stor opsigt, at det amerikanske tidsskrift LIFE valgte at bringe en serie af den unge danskers billeder. Det skaffede ham et stipendium og en invitation til den prestigefyldte Chicago Institute of Design, hvor han studerede hos den indflydelsesrige amerikanske fotograf Harry Callahan.

Op gennem 1950erne og 1960erne etablerede han sig med arkitektur- og designfotografi som hovederhverv, og han har arbejdet sammen med tunge navne som Jørn Utzon, Finn Juhl og Poul Kjærholm. Sideløbende fortsatte han sit kunstneriske arbejde, hvor han udviklede sin stil i en mere abstrakt retning, inspireret af både tysk og amerikansk fotografi og abstrakt billedkunst. Han var i næsten 25 år lektor ved Det Kongelige Danske Kunstakademi, han udgav skelsættende fotobøger, og han udstillede både i Danmark og udlandet gennem hele sin karriere. Hans værker findes på flere institutioner i Danmark og på Museum of Modern Art i USA. Endelig har Keld Helmer-Petersen blandt andet modtaget Thorvald Bindesbøll Medaljen, Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfonds Hæderslegat og Palle Fogtdals Hæderslegat. Efter Keld Helmer-Petersens død i 2013 overdrog hans arvinger hele fotografens arkiv til Det Kongelige Bibliotek, der nu er i gang med at digitalisere en stor del af det. Den digitaliserede samling giver et unikt indblik i fotografens "værksted", for den gør det muligt at gå på opdagelse i fotografens mange eksperimenter og forstudier, så man kan se, hvordan han arbejdede sig frem til de endelige kunstværker. De fleste af disse fotografier har ikke tidligere været publiceret.

 I løbet af det kommende år vil den resterende del af dias og negativ-samlingen blive scannet og gjort digitalt tilgængelig, og i 2020 viser Det Kongelige Bibliotek en retrospektiv udstilling.

Billederne kan ses online på http://www.kb.dk/da/nb/materialer/billeder/KHP/index.html

Fotos kan downloades fra www.kb.dk/pressphoto

For yderligere information kontakt forskningsbibliotekar Sarah Giersing, 91 32 48 24, sagi@kb.dk