Håb og engagement i Det Nationale Fotomuseum

billedetekst som læses af skærmlæser'Dinner' fra serien Home Works (2010)  


Fattigdom og livskraft i USA og andre steder:

Det Kongelige Bibliotek præsenterer En verden jeg kan tro på, en udstilling med den internationalt anerkendte fotograf Joakim Eskildsen. Det er første gang, man i Danmark har mulighed for at se hele Eskildsens omfattende kunstneriske produktion fra mange dele af kloden.

Et af højdepunkterne i udstillingen er fotografierne fra projektet American Realities – en opgave, Eskildsen i 2011 fik af Kira Pollack, fotoredaktør på det amerikanske TIME Magazine. Den danske fotograf skulle her dokumentere den voksende sociale og økonomiske krise i USA, hvor hver sjette indbygger levede under fattigdomsgrænsen. I løbet af 36 dage fordelt på syv måneder rejste Eskildsen gennem fem stater for at skildre mennesker i krisens hårde greb.

American Realities er en dokumentation af fattigdom – men også af styrke og udholdenhed. For som Joakim Eskildsen forklarer:
”De mennesker, jeg fotograferer, er som regel nogen, jeg beundrer, eller nogen, jeg af en eller anden grund er interesseret i.”

Joakim Eskildsens udgangspunkt er klassisk dokumentarisk. Han fotograferer mennesker og omgivelser, som han har lært at kende igennem længere tid, på en både nøgtern og respektfuld måde:

”For mig er det afgørende at tro; på en bedre verden, på menneskeheden, og på, at der er en mening med det hele. Der er så mange problemer i verden nu til dags – fattigdom, sygdom, forurening, miljøkatastrofer, krig – at det kræver disciplin at være optimist. Jeg forsøger at samle fotografier af en verden som jeg kan tro på, hvilket giver mig håb og øjeblikke af magi.”

International opmærksomhed

Det monumentale projekt The Roma Journeys (2007), hvori Eskildsen og forfatteren Cia Rinne igennem seks år dokumenterede romaernes liv, situation og historie i Ungarn, Grækenland, Indien, Finland, Frankrig, Rumænien og Rusland, fik stor international opmærksomhed og modtog flere priser.

Eskildsen har også arbejdet på projekter i Portugal, Cuba og Sydafrika, men arbejder netop nu på serien Home Works, der fokuserer på det nære: fotografens egne hjem og børn.

Af udenlandske medier har TIME Magazine vist flere af hans serier, og udover American Realities, stod magasinet også bag et nyt projekt om Cuba, der også vises eksempler fra i udstillingen. Joakim Eskildsen har udstillet i mange lande.

Udgangspunktet for En verden jeg kan tro på er Eskildsens syv fotografiske bogprojekter siden 1989. Udvalgte billeder præsenteres i stort format sammen med skitsebøger, kontaktark, trykfolie, film og andet materiale, der giver indblik i hele arbejdsprocessen.
Bogen American Realities, der udkommer på det tyske forlag Steidl, lanceres i forbindelse med udstillingen.

Fotos kan downloades fra www.kb.dk/pressphoto

For yderligere information og fotos i høj opløsning kontakt kurator på Det Nationale Fotomuseum, Sarah Giersing: sagi@kb.dk eller 91 32 48 24.

 

Fra fredag 22. maj

Det Nationale Fotomuseum, Den Sorte Diamant

Joakim Eskildsen: En verden jeg kan tro på

 

Mød kunstneren: Joakim Eskildsen viser rundt i udstillingen En verden jeg kan tro på den 22. maj kl. 15-16. Det er gratis, når billetten til udstillingen er betalt.