Litterære topnavne på vej

Tre meget aktuelle, omtalte og dramatiske forfatterstemmer præger efterårets program i Den Sorte Diamant

Den 1. oktober får International Forfatterscene besøg af den franske mesterforfatter og enfant terrible Michel Houellebecq, der roman-debuterede i 1994 med Udvidelse af kampzonen og 21 år senere har et lige så udsøgt som omstridt forfatterskab bag sig. Senest udgav Houellebecq i januar i år romanen Underkastelse, der med grum sarkasme og tvetydigt sortsyn beskriver et Frankrig i år 2022, hvor landet har en muslimsk præsident og en mild form for sharia-lovgivning. Bogen er af Houellebecq’s danske oversætter, Niels Lyngsø, blev sammenlignet med klassikere som George Orwells 1984 og Aldous Huxleys Fagre nye verden.

Også engelske Edward St Aubyn, der besøger Den Sorte Diamant den 18. november, er med sine romaner ude i et opgør. Herhjemme har han netop fået udsendt de tre første bind (Glem det, Dårligt nyt og En smule håb) i sit imponerende selvbiografiske fembinds-værk om overklasse-sønnen Patrick Melrose. Hos Aubyn gælder opgøret adelen, familien og traditionerne. I en anmeldelse af de tre bind skrev Per Krogh Hansen bl.a. i Berlingske Tidende: ’Det er forstemmende, misantropisk og sort-nihilistisk, men skrevet med en sarkasme og en ironi, der appellerer til den type indre latter, man godt ved, man ikke bør slipppe løs, men som man alligevel ikke kan holde tilbage.’

Fra et helt tredje sted i verden og sindet skriver den egyptisk-amerikanske feminist, journalist og kommentator Mona Eltahawy, som højlydt og kontant har beskæftiget sig med (de manglende) kvinderettigheder i den arabiske verden og Mellemøstens behov for en seksuel revolution. Efter urolighederne på Tahrir-pladsen i Cairo i november 2011, hvor Eltahawy blev fysisk og seksuelt forulempet, skrev hun essayet Why Do They Hate Us?, der skabte stor international debat i foråret 2012. Mona Eltahawy udsender til september herhjemme bogen Jomfruhinder og jihad: Hvorfor Mellemøsten har brug for en seksuel revolution. Eltahawy kan opleves på International Forfatterscene den 16. september.

Hele efterårets program:

16. september: Mona Eltahawy (EG/US)

21. september: Fredrik Sjöberg (SE) og Sjón (IS) – Biologen Sjöberg havde stor succes med den essayistiske Fluefælden (2004). Han er i samtale med den islandske forfatter Sjón.

1. oktober: Michel Houellebecq (FR)

9. november: Lutz Seiler (DE) – modtog i 2014 Tysklands største litteraturpris Deutscher Buchpreis for sin roman Kruso.

16. november: Meg Wolitzer (US) – køn og identitet i det moderne USA behandlet med satirisk tæft og indtagende lethed.

18. november: Edward St Aubyn (UK)

Foto kan downloades: http://www.kb.dk/da/kb/nyheder/presse/seneste_presse.html

For yderligere information kontakt kulturproducent Lise Bach Hansen, 91 32 43 64, lbha@kb.dk.