Mørke og nat

m_C3A5neteasFør det kunstige lys blev så udbredt, som det er i dag, har mennesker haft et andet forhold til mørket. Elinstallationer blev først en del af hverdagen for mange mennesker i 1910’erne og 20’erne. Tidligere er aktivitetsniveauet faldet, når mørket faldt på. På landet var det almindeligt at holde mørkning eller skumringstime. Det vil sige, at man samledes inden døre og sad stille uden tændt lys, mens det blev mørkt. Så blev der fortalt historier og sunget viser – og lyttet.

Fare

Tidspunktet hvor det var ved at blive mørkt, blev opfattet som særlig farligt. Ofte var det historier om genfærd og andre af nattens ånder, man fortalte om. Når natten blev forbundet med fare, har det nok hængt sammen med den helt praktiske erfaring, at det er svært at orientere sig i mørket. Og det ukendte opfattes ofte som farligt. Røvere, mordere og farlige dyr mentes at færdes om natten. Spøgelser, varulve, marer og andre overnaturlige væsener kunne også være på færde om natten. Inden for næsten alle kulturer eksisterer historier, der advarer om nattens farer.

Også de fortællere, som folkemindesamlerne Tang Kristensen og Grüner-Nielsen besøgte, kunne fortælle sådanne historier. Lovise Hansen har fortalt et sagn om troldfolkene. Hun slutter af med at advare om, at det ikke er trygt at færdes ude ved nattetide på de steder, hvor troldfolket kan finde på at vildlede de vejfarende.

Spas i mørket

Katrine Kjær fortæller om tre piger, som går på rov for at stjæle en guldfugl om natten, men ender med at blive narret. Denne historie lægger en mere munter vinkel på nattens farer – og nattens muligheder. Nogle af fortællingerne synes ikke at have til formål at advare om nattens farer. De giver indtryk af, at natten har været brugt til andet end at sove. Mange fortæller om mennesker, som får sneget sig ned i sengen med nogle, som de ikke forventedes at dele seng med. Det har Ane Marie Jensdatter fortalt om i flere eventyr. Det ene eventyr handler om en karl, der tilbringer natten med først en kone og så hendes datter som betaling for at sælge dem deres egen vædder.

Mørkets hemmeligheder

Det er også i mørket børnene bliver til, fremgår det af Ane Marie Jensdatters eventyr om pigen hos hunden. I mørket har pigen nok en fornemmelse af hundens hemmelighed, men så længe det er mørkt, får hemmeligheden lov at forblive uafsløret. Mørket og natten er en betingelse for deres samliv. Om dagen er hendes samlever ikke sig selv, men ’forgjort’ til en hund. Da hun tænder et lys i natten, ser hun hans sande form, men deres samliv afbrydes. Lyset er symbol på viden.