Pligtaflevering

Få mere at vide om pligtaflevering, hvad du skal aflevere, hvordan du afleverer, og hvor du gør det.

Medarbejder ved hylder med cd'er
Foto: Thomas Søndergaard

Den danske pligtafleveringslov danner grundlaget for komplet indsamling og bevaring af den del af kulturarven, der omfatter offentliggjort materiale.

Danmark har haft pligtaflevering siden 1697, og siden 1781 har loven været brugt som redskab til indsamling af den trykte kulturarv. Med den gældende lov og dens umiddelbare forgænger er pligtaflevering blevet udvidet til også at omfatte andre udgivelser end trykte - senest internet-materiale samt radio og TV.

Digital pligtaflevering

I dag udgives mange materialer kun i digital form. Det Kgl. Bibliotek varetager som kulturarvsinstitution under Kulturministeriet indsamling og bevaring af såvel fysisk som digital kulturarv. Nogle digitale materialer indsamler vi automatisk, men der er meget indhold, vi ikke modtager.

Vi opfordrer derfor pladeselskaber, forlag, lokalradiostationer, forfattere, musikere og andre med tilknytning til digitale udgivelser og e-bøger til at aflevere udgivelserne til os, så hjælper du os med at bevare kulturarven. Det gør du ved at uploade her på siden.

Hvis du har materiale til pligtaflevering, som ikke kan uploades her, for eksempel tidsskrifter, lydbøger eller podcasts, er du meget velkommen til at kontakte os.

Inden du uploader, skal du sikre dig, at du har musikfilerne tilgængelige i det rette format, samt at du også har oplysninger om udgivelsen (medvirkende, titler, udgivelsesår osv.) klar. For at uploade skal du logge ind med NemID.

Hvilke filtyper skal vi bruge?

Musikfilerne skal være i et af følgende formater: wav, aiff, flac, m4a, aac, mp3, wma eller ogg.

Hvis du repræsenterer et pladeselskab eller en musikdistributør, er du velkommen til at kontakte os, så vi kan give dig adgang til at uploade udgivelserne samlet.

Inden du uploader, skal du sikre dig, at du har e-bogsfilen tilgængelig i det rette format, samt at du har oplysninger om udgivelsen klar. For at uploade skal du logge ind med NemID.

Hvilke filtyper skal vi bruge?

E-bogsfilen skal være i et af følgende formater: pdf, opf, epub, ibooks, azw, azw3, kf8, kfx eller mobi.

Vi modtager automatisk alle e-bøger og lydbøger der distribueres via Publizon. Derfor behøver du ikke uploade din udgivelse til os, hvis du i forvejen distribuerer dine bøger via Publizon.

Hvis du repræsenterer et forlag eller en digital distributør, er du velkommen til at kontakte os, så vi kan give dig adgang til at uploade udgivelserne samlet.  

Lokalradio er kulturarv, og lokalstationerne er et vigtigt element i det danske mediebillede. Det Kgl. Bibliotek har med Lov om pligtaflevering til opgave at indsamle og bevare de danske medier som en del af kulturarven, herunder lokalradio.

Du kan hjælpe os ved at sende os din stations udsendelser og programoversigter vedr. uge 46 hvert år. Vi indsamler automatisk de landsdækkende stationer og de stationer, der streamer på internettet, men vi har ikke mulighed for at indsamle lokalradio automatisk.

Inden du uploader, skal du sikre dig, at du har optagelserne/lydfilerne tilgængelig i det rette format. Du bør også sikre dig, at du har en digital kopi af programoversigten. For at uploade skal du logge ind med NemID.

Hvilke filtyper skal vi bruge?
Lydfilerne skal være i et af følgende formater: wav, aiff, flac, m4a, aac, mp3, wma eller ogg.

Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
 

Hvad sker der med materialet

  • Når vi har modtaget dit upload, vil vi bevare indholdet for eftertiden i henhold til de til enhver tid gældende regler og retningslinjer. Det Kgl. Bibliotek giver i muligt omfang adgang til indholdet i henhold til gældende lovgivning, herunder ophavsretsloven.
  • Du kan finde pligtafleveringsloven på retsinformation.dk

 

Fysisk pligtaflevering

Vi er snart klar til at fortælle om pligtaflevering af fysiske materialer her på siden, men indtil videre kan du orientere dig på pligtaflevering.dk