Ligestilling gavner både mænd og kvinder

Michael Kimmel – førende ekspert i maskulinitet og køn:

Den amerikanske professor i sociologi Michael Kimmel, der er på International Forfatterscene den 17. maj, har studeret uligheder mellem kønnene i 40 år og har lige så længe forsøgt at overbevise amerikanske mænd om feminismens nødvendighed – og fortræffelighed. ”Normalt tænker vi på lighed mellem kønnene som et nulsums-spil, så hvis kvinder vinder, taber mænd” har Kimmel sagt i et interview med The Washington Post. Hans egen pointe er den modsatte: mere lighed giver mere tilfredse kvinder, mere tilfredse mænd – og mere tilfredse børn.

Michael Kimmel har bl.a. skrevet den meget omtalte internationale fagbogs-bestseller Angry White Men (2013) med den sigende undertitel American Masculinity at the End of an Era. 
I bogen citerer Kimmel bl.a. den amerikanske forfatter Floyd Dell, der i 1916 støttede kvindernes kamp for valgret: ”Feminismen vil, for første gang, gøre det muligt for mænd at blive frie.” Og Kimmel tilføjer: ”I dag skulle vi måske dæmpe citatet lidt og sige ’mere frie’, men vi skulle også tilføje gladere, sundere og meget mindre vrede.”
I en klumme i magasinet The Nation anbefaler Katha Pollitt bogen med ordene:
Angry White Men er ikke en tør, akademisk afhandling, men fuld af snu politisk analyse, indlevelse og humor.”

Det er nogle af de samme kvaliteter, der har gjort Kimmels TED Talks til tilløbsstykker, set af mere end 1 million mennesker.

På det seneste har Michael Kimmel også kommenteret al virakken omkring tidens mest opsigtsvækkende vrede, hvide amerikanske mand, den republikanske præsidentkandidat Donald Trump. I en klumme i Huffington Post skriver Kimmel, at den overvældende opbakning til Trump overraskende nok har noget med køn at gøre. Og han konkluderer:
”For uanset hvilke sociale, økonomiske og politiske utilfredsheder, der samler sig bag støtten til hans kandidatur, så bader Trumps tilhængere sig i testosteron fra hans spray.”

Arrangementet på International Forfatterscene finder sted i forbindelse med den store, international konference Women Deliver i København den 16.-19. maj, hvor 5-6000 deltagere fra 150 lande vil diskutere kvinders rettigheder, helbred og uddannelse.

Fotos kan downloades fra www.kb.dk/pressphoto

For yderligere information kontakt kulturproducent Lise Bach Hansen, 91 32 43 64, lbha@kb.dk.

Tirsdag den 17. maj kl. 20

Dronningesalen

International Forfatterscene:

Michael Kimmel (US) i samtale med journalist Annette K. Nielsen