Debatskabende navne på International Forfatterscene

Den kinesiske forfatter Mai Jia har skrevet den på én gang klassiske og højaktuelle thriller 'Afkodet'
Den kinesiske forfatter Mai Jia har skrevet den på én gang klassiske og højaktuelle thriller 'Afkodet'

Kvinder og mænd, krig og Kina
Førende forfattere og forskere i den globale debat eller på den internationale litteraturscene kommer de tre første måneder af året på besøg i Den Sorte Diamant. Her vil udenlandske kapaciteter kastet nyt lys over diskussionen om kønnenes ligestilling og de store linjer i europæisk historie i det 20. århundrede, men der er også plads til et frisk pust fra Kina – med millionvis af læsere i ryggen.

At leve på parisisk vil for den franske forfatter, model og musikproducer Caroline de Maigret især sige at frigøre kvinder fra alle hånde af tidens perfektionskrav. Det fremgår af den internationale bestseller How to Be Parisian Wherever You Are, som Caroline de Maigret har skrevet sammen med sine parisiske medsøstre Sophie Mas, Audrey Diwan og Anne Berest. Kvinden opfordres i bogen til at være sin egen ridder i skinnende rustning. Og fra byernes by udgår budskabet: Glem alt om (amerikansk) moralsk og politisk korrekthed, om at være perfekte i udseende, i karriere, i kærlighedsliv og moderskab. How to Be Parisian Wherever You Are udkommer på dansk 4. februar.

Køn og livsholdning er også centrale begreber for den amerikanske forfatter og sociolog Michael Kimmel, der i 2014 udgave fagbogs-bestselleren Angry White Men med den sigende undertitel American Masculinity at the End of an Era. Kimmel har studeret uligheder mellem kønnene i 40 år og har lige så længe forsøgt at overbevise amerikanske mænd om feminismes nødvendighed – og fortræffelighed. ”Normalt tænker vi på lighed mellem kønnene som et nulsums-spil, så hvis kvinder vinder, taber mænd” har Kimmel sagt i et interview med The Washington Post. Hans egen pointe er den modsatte: mere lighed giver mere tilfredse kvinder, mere tilfredse mænd – og mere tilfredse børn.

Vrede og forstokkede, blinde og døve mænd var det tilsyneladende, der førte Europa ud i 1. verdenskrigs katastrofe – med alle de forfærdelige følger gennem årtier for hele kontinentet. Det fremgår af bogen The Sleepwalkers: How Europe Went to War in 1914, som den velrenommerede australske historiker Christopher Clark udgav i 2012. I en anmeldelse af Per Nyholm i Jyllands-Posten blev Clark kaldt ”en af vore store historikere”, og der blev henvist til den internationale blanding af ”eksistensangst, provinsialisme og rabiat nationalisme”, som udløste vanviddet.

Men kampen om magt og indflydelse kan også udspille sig i en mere uhåndgribelig og dunkel verden. Det viser en af Kinas mest læste forfattere, Mai Jia, i spion-thrilleren Afkodet, der foregår i kontraspionagen og krypteringens mareridtsagtige univers. Mai Jia er blevet oversat og udgivet i Tyskland, England, USA, Spanien, Italien og Sverige – og nu altså også i Danmark. ”Et mix af Kafka og Agatha Christie. (…) En helt igennem fascinerende læseoplevelse”, skrev The Independent, da Afkodet udkom i England.

Fotos kan downloades fra www.kb.dk/pressphoto
For yderligere information kontakt kulturproducent Lise Bach Hansen, 91 32 43 64, lbha@kb.dk.

Fredag 5. februar kl. 17
Dronningesalen
International Forfatterscene:
Caroline de Maigret (FR) i samtale med skuespiller Ellen Hillingsø
Arrangeret i samarbejde med Den Franske Ambassade i Danmark og forlaget Lindhardt og Ringhof
 

Mandag 29. februar kl. 19
Dronningesalen
International Forfatterscene:
Christopher Clark (AU) i samtale med professor Niels Arne Sørensen
Arrangeret i samarbejde med Den Tyske Ambassade i Danmark


Mandag 14. marts kl. 20
Blixen-salen
International Forfatterscene:
Mai Jia (CN)
Arrangeret i samarbejde med forlaget Møller


Tirsdag 17. maj kl. 20
Dronningesalen
International Forfatterscene:
Michael Kimmel (US)
Arrangeret i samarbejde med Dansk Kvindesamfund og finder sted under den globale Woman Deliver-konference i København – mellem 16. maj og 20. maj