Hamlet og moralen

Shakespeare var for kontroversiel til Danmark

Det kan forekomme utroligt, at et stykke som Hamlet blev anset for så kontroversielt, at der skulle gå et par hundrede år før det fandt vej til en dansk scene, men det er ikke desto mindre tilfældet.

I den tredje foredragsforestilling fortæller leder af Dramatisk Bibliotek på Det Kongelige Bibliotek, forskningsbibliotekar mag. art i teatervidenskab Alette Scavenius, om Hamlet og moralen.

Det var den unge driftige skuespiller, Peter Foersom, som efter flere års sej og stædig kamp for Shakespeare endelig fik sin vilje og kunne sætte Hamlet op på Det Kongelige Teater – i hans egen oversættelse og med ham selv i titelrollen.  Da var der gået knapt 200 år efter forfatterens død.

En af de største anstødssten mod Shakespeare i det danske biedermeierske teaterlandskab, var hans djærve, blomstrende, til tider meget voldsomme og direkte billedskabende sprogbrug. Blod, mord og vold, utvetydige henvisninger til sex og vellyst, gudsbespottelse og kritik af magthavere – intet var helligt for Shakespeare. Men den gik ikke i det kyske Danmark, hvor trykke- og ytringsfriheden netop var blevet afskaffet og hvor enevælden strammede grebet om folket i en sidste krampetrækning.

Foersoms manuskript er på alle leder og kanter et spændende dokument. Ikke blot til belysning af Shakespeare-receptionen i Danmark og dansk opførelsespraksis, men det giver os også en helt unik fastfrysning af moral og etik i 1813.

 Ifølge Alette Scavenius er der en Shakespeare til hver tid. ”Det er det, der gør ham så stor, at hans dramatik taler lige indsigtsfuldt til renæssancemennesket som til 2000-tallets hiphoppere”.

 

   

Fotos kan downloades fra www.kb.dk/pressphoto

For yderligere information kontakt kulturproducent Lise Bach Hansen, 91 32 43 64, lbha@kb.dk.

Mandag 18. april 2016 kl. 19:00

Dronningesalen

To Be Or Not To Be (3:3)
Hamlet og moralen; forskningsbibliotekar Alette Scavenius, skuespiller Morten Burian og pianist Rikke Sandberg.

Billetsalg via Billetlugen: http://www.billetlugen.dk/forside/