J.P.E. Hartmann - de tidlige år

J.P.E. Hartmann blev født den 14. maj 1805 på hjørnet af Skt. Annæ Plads og Bredgade. I 1811 blev hans mor ansat som guvernante for prins Christian Frederiks (senere Christian 8.) søn Frederik (senere Frederik 7.). Så længe ansættelsen varede, boede familien Hartmann om vinteren i Christian 8.'s Palæ på Amalienborg og om sommeren i en sidebygning til Sorgenfri Slot. Derfor begyndte Hartmann sin skolegang i en lille privatskole i Lyngby om sommeren og om vinteren i realskolen Haabet i Gothersgade. Senere blev han flyttet til Borgerdydskolen, der på den tid havde til huse i Den Gyldendalske Gård i Klareboderne.

Efter konfirmationen i 1820 blev Hartmann taget ud af Borgerdydskolen igen for at blive dimitteret privat, så der også kunne blive tid til at beskæftige sig med musik.

1824 blev Hartmann i en alder af 19 år udnævnt til sin fars efterfølger som organist ved Garnisons Kirke. Nogle af hans første bevarede kompositioner er skrevet til koncerter, der skulle skaffe penge til et nyt orgel i denne kirke.

Hartmann og Gerson   Silhuet af J.P.E. Hartmann, der spiller firhændigt med Nicolai Gerson på sin 25-års fødselsdag

 1827 blev Hartmann lærer ved det nye musikkonservatorium, der var oprettet af direktøren for Det Kongelige Teaters Syngeskole, Giuseppe Siboni, og i 1828 blev han efter at have taget juridisk embedseksamen udnævnt til sekretær i Den Borgerlige Indrulleringskommission. Disse tre job gjorde det økonomisk muligt for Hartmann at gifte sig med den rige agent Joh. Fr. Zinns datter Emma, som han havde kendt, fra han var 18 år. Efter brylluppet 2. december 1829 flyttede de nygifte ind i en nyindrettet lejlighed i Den Zinnske Gård i Kvæsthusgade, hvor Hartmann boede til sin død.


De udstillede genstande

Bibliografi til de enkelte værker


Se værker i manuskript:
Concert-Ouverture, op. 3 - Guldhornene, op. 11 - Jurabjerget, op. 14 - Fantasi for Orgel (1826)