Goddag til Kongens Nytorv

Forfatter: Alette Scavenius

 

 Komediehuset jpg 2

Komediehuset på Kongens Nytorv ca. 1748

Christian VI var blevet konge i 1730, og, påvirket af tyske pietistiske præster, indførte han allerede samme år skærpede regler overfor alle former for forlystelser, som i 1738 blev udvidet til et total forbud. Da kongen døde i 1746 stod hans anderledes muntre og livsglade søn, Frederik V og hans kone, Louise af England i kulissen og ventede. De var begge levende interesserede i kunst, kongen havde været på lange kunstrejser til Italien og Frankrig og dronningen har velbevandret i musik og havde modtaget undervisning af den tyske komponist Händel.

Teatret blomstrer igen

Allerede før sørgeåret var omme, havde de udstedt teaterbevillinger til såkaldte ’prøvescener’ for ikke at provokere folk, og rigtig mange stod på spring med teaterprojekter. Deriblandt også Holberg, som havde allieret sig med organisten i Kastelskirken, C. A. Thielo, om at åbne et teater i Bergs Hus i Læderstræde. Flere medlemmer af truppen i Lille Grønnegade var med og efter at have optrådt for kongen i august 1747, lykkedes det for dem at få ham overtalt til at bygge et teater på Kongens Nytorv. I december samme år var alle tilladelser, byggeplaner og byggelån på plads og en direktion udnævnt. 

Komediehuset på Kongens Nytorv

Hofbygmester Nicolai Eigtved blev sat på opgaven og snart rejstes et fint lille barokpalæ, som kom til at rumme Danmarks første kongelige teater. Teatret lå lige midt i det, der i dag er Holmens Kanal, midt mellem Gamle Scene, som er fra 1874, og Magasin. Den 18. december 1748 åbnedes dørene for den første forestilling, og siden blev der spillet komedie på Kongens Nytorv i 260 år lige indtil Skuespilhuset åbnede i 2008.