Butoh

I 1985 rejste John R Johnsen til Japan med henblik på i en to-måneders periode at fotografere den særlige japanske moderne danseform, Butoh – på japansk ankoku butō – 'mørkets dans'.

Butoh opstod i 1959 som et nationalistisk modtræk til den kulturpåvirkning, der strømmede ind over Japan fra Vesten, især USA. Den har sine rødder i de tidligste tiders shamanisme og tilstræber med de hvidsminkede forvrængede ansigter og forvredne kroppe at finde ind til sindets mørke sider og menneskets urformer – helt skrællet af for kulturelle og sociale påvirkninger.

Den første butoh-forestilling opstod i 1959 i et samarbejde mellem de to nestorer, Hijikata Tatsumi (1928-1986) og Ōno Kazuo (1906-2010) og skabte vild forargelse med sit homoseksuelle tema og groteske udtryk. Det lykkedes John R Johnsen på sin rejse i 1985 at fotografere begge de to mestre.

Omkring 1980 begyndte butoh-grupper at turnere i Vesten, hvilket fik kolossal stor betydning for moderne dans og performance, ikke mindst i Danmark for kunstnere som Anita Saij, Kitt Johnson, Kim Eden og Thomas Hejlesen.

Johnsens Butoh-samling har været udstillet flere gange, første gang i 1986, siden i 1991 på Designmuseum Danmark.

Blandt navnene på de fotograferede kunstnere kan nævnes netop Hijikata Tatsumi og Ōno Kazuo samt Sankai Juku, Min Tanaka, Carlotta Ikeda og Anita Saij.