Nyhedsbrev fra Kort- og Billedafdelingen

Billedsamlingen august 2011

 


KB på Flickr The Commons

Den 6. juli kom KB på Flickr The Commons som den første danske institution.

Det første, vi delte på The Commons, var en række fotografier af illustrationsfotografen Sven Türck og en samling portrætter af kvindelige kunstnere. Læs mere om begge dele længere nede i nyhedsbrevet.

Kort- og Billedafdelingen har længe arbejdet på at blive optaget som medlem af The Commons. Det er den del af Flickr, som institutioner med fotografiske samlinger kan tilslutte sig. Se her, hvilke institutioner, vi er i selskab med.

Flickr bød os velkommen på The Commons og gjorde reklame for os på Flickr blog og på Twitter.

Blandt brugerne var der fra begyndelsen stor interesse for billederne, og der kom mere end 200 henvendelser i det første døgn efter åbningen.

Efter 18 timer online kunne vi lave denne top 3:

1: Cyklende på Strøget
Ca. 1.300 havde set billedet, og 117 havde valgt det som favoritbillede.

2: Model med Ko
Ca. 1.200 havde set billedet, og 64 havde valgt det som favoritbillede.

3: Unge mennesker på stranden
Næsten 2.000 havde set billedet, og 45 havde valgt det som favoritbillede.

Vi håber, mange brugere vil give tags og kommentere billederne. Forhåbentlig vil det skabe øget opmærksomhed om og interesse for Kort- og Billedafdelingens øvrige digitale ressourcer, som der linkes til fra Flickr.


Forside Flickr The Commons

Sven Türck: Cyklende på Strøget

Sven Türck: Model med ko

Til top


  

http://www.kb.dk/da/nb/materialer/billeder/index.html

Nem adgang til kort og billeder
Kort- og Billedafdelingen har netop afsluttet en større revision af afdelingens websider. Der er nu nem adgang til digitaliserede billeder og kort.

Klikker man på Se Billeder, får man direkte indgange til digitaliserede billeder. Her er stik fra Müllers Pinakotek, fotografier fra besættelsen, en stor samling portrætter samt en lang række dokumentariske fotografier.

På sitet er der løbende nyt om digitaliserede billeder, webudstillinger og link til Kort- og Billedafdelingens blog.

Til top


Sven Türck   
”Verden har fået et fotografiansigt” skrev den tyske kulturteoretiker Siegfried Kracauer i 1927. Han reagerede med betænkelighed på det stigende antal fotografier i aviser og blade, men billederne var kommet for at blive, og de blev endnu flere. 

I Danmark bidrog reklame- og illustrationsfotografen, Sven Türck (1897-1954), i 1930erne og 40erne til et nyt massemedialt danmarksbillede. Læs mere her.

Efter Türcks død overgik en stor samling af negativer og positiver til Kort- og Billedafdelingen på Det Kongelige Bibliotek. Biblioteket har nu digitaliseret over 4000 af disse optagelser og tilgængeliggjort dem på nettet.

 Sven Türck: Unge mennesker på stranden 

Svend Türck: Køb bananer 

Til top


Bertha Wegman

Kønnet i Kunsten  
Mød Bertha Wegman og en række andre kvindelige kunstnere fra 1800-tallet i Portrætbasen.

Wegman (1811-1892) var en af de første professionelle kvindelige malere i Danmark. 

Statens Museum for Kunst har nyophængt deres faste samlinger. I salen Kønnet i kunsten gøres der op med forestillingen om kvinden som motiv og manden som maler.

I den anledning har Kort- og Billedafdelingen digitaliseret portrætter og andre fotografier af en række kvindelige kunstnere.

Til top


Det Nationale Fotomuseum i KID   
Registreringen af Det Nationale Fotomuseums billeder nærmer sig en afslutning. Billederne kan ses i Kunstindeks Danmark.

Formålet med registreringen i Kunstindeks Danmark er dels at synliggøre samlingerne i Det Nationale Fotomuseum, dels at gøre det muligt for brugerne af samlingen at ”bladre” i værkerne, uden at de fysisk behøver hentes ind fra de klimastyrede magasiner, hvor de blev anbragt for nogle år siden. Til hver registrering hører nemlig et billede af værket efter aftale med Copydan.

En bevilling fra Harry Opstrups Fond har muliggjort registreringen af fotomuseets værker. Inddateringen gik i gang i 2009. Ny accession i museets samlinger er også registreret i Kunstindeks Danmark. 


Felix Teynard


 
 

Til top


 

 LFF Seminar, Gentofte Hovedbibliotek d. 9/6 

 

 Thomas von Soemmering;
Icones Embryonum Humanorum 1799
 

 

Farlige Billeder. 
Landsforeningen til bevaring af Foto og Film LFF afholdt seminar torsdag d. 9. juni på Gentofte Hovedbibliotek. Temaet var personret og fotografi.

Professor og ph.d. Morten Rosenmeier gav en introduktion til de retslige forhold, og historikere, antropologer, billedredaktører m.m. bidrog med casestories om billeder af børn og unge, ufødte og døde, kriminelle og ofre, hetero- og homoseksuelle.

Se en beskrivelse af seminaret og få adgang til oplægsholdernes slides.

Forskningsbibliotekar Mette Kia Krabbe Meyer fra Kort- og Billedafdelingen deltog med et oplæg om fosterbilleder gennem tiderne og retten til det ufødte liv.

Oplægget omhandlede tidlige videnskabelige illustrationer som Samuel Thomas von Soemmerings Icones Embryonum Humanorum fra 1799, der ses her i reproduktion fra Det Kongelige Bibliotek, og nutidige ultralydsscanninger og fotografier på YouTube.

Litteratur:
Mette Kia Krabbe Meyer: "Foetal Attraction. Om foster-billeder og opfattelsen af det ufødte liv" fra antologien Visuel kultur. Viden, liv, politik, Hans Dam Christensen og Helene Illeris (ed.), Multivers 2009.

 

Til top


Photography Degree Zero   
Kort- og Billedafdelingen indkøber løbende fotolitteratur, og samlingen omfatter nu mere end 3000 værker.

Afdelingen anskaffer monografier med historiske og nutidige fotografer fra hele verden samt centrale fotohistoriske og teoretiske værker.

Hovedparten af bøgerne kan bestilles til Læsesal Vest gennem REX .

Blandt de senest indkøbte er Geoffrey Batchen: Photography Degree Zero, Zoe Leonard: You see I am here after all, Karen Sinsheimer: Chaotic Harmony. Contemporary Korean Photography, Michael Fried: Why Photography Matters as Art as Never Before, Sophie Ristelhueber: Opérations og Ariella Azoulay: The Civil Contract of Photography.

Forslag til indkøb kan sendes til forskningsbibliotekar Mette Kia Krabbe Meyer mkkm@kb.dk.

  

Geoffrey Batchen: Photography Degree Zero

Til top


 

 ARTstor

ARTstor 
ARTstor er en base med mere end 1 million billeder inden for kunst, arkitektur, humaniora og samfundsvidenskab.

Der er adgang via egen bærbar i Den Sorte Diamant, når du er logget på som låner.

 Til top


Nyerhvervelser   
Det Kongelige Bibliotek ejer en af Nordeuropas største daguerreotypisamlinger. Der indkøbes løbende nye til samlingen. Nyindkøbte daguerreotypier kan ses i Kunstindeks Danmark. Tidligere indkøbte daguerreotypier i REX.

Af andre erhvervelser kan nævnes John R. Johnsens samling af fotografier af dansk erhverv og industri. 

Fotografierne er optaget i perioden 1978-2000 for Udenrigsministeriet, Statens Seruminstitut, NovoNordisk m.fl. Nogle fotografier optræder i numre af Denmark Review fra perioden 1987-2000 og Focus Denmark i beg. af 2000-årene.

Samlingen indeholder også billeder af forskellige historiske begivenheder, af statslige og kommunale institutioner og af kulturelle arrangementer.

  

Georg Schou: Maleren Carl Blochs forældre

 

Til top


  

 

Poul Rasmussen og Peter Øvig leder efter billeder til Hippie. Tre år og 74 dage der forandrede verden

Hippier og højheder 
I første halvår af 2011 har slægtsforskere og jurister med fredningssager, historikere, kunsthistorikere, producenter og mange andre fundet billeder på Center for Kort og Billeder. 

Marianne Lykkesfeldt fra Posemandens Produktionsselskab ledte efter billeder til Martin Brygmanns One Man Show, der havde premiere på Bellevue Teatret d. 5. maj. 

Bettina Wøhlk fra Nordisk Film så en række albums igennem fra Fru Daniels samling. Samlingen indeholder kongelige portrætter fra perioden 1860-1960, og billederne skulle anvendes i dokumentarudsendelsen De kongelige juveler.

Peter Øvig og Poul Rasmussen fandt billeder til bogen Hippie. Tre år og 74 dage der forandrede Danmark. Bogen udkommer på Gyldendal.

Til top


 

Center for Kort og Billeder   
Center for Kort og Billeder ligger i Den Sorte Diamants østlige fløj. Her stiller vi de nationale samlinger af kort, fotografier, grafiske billeder og tegninger til rådighed og tilbyder faglig betjening under bevaringsmæssigt forsvarlige forhold. 

Der er adgang efter aftale. Se mere her.

Nærmere oplysninger om Kort- og Billedafdelingen og samlingerne findes her.


 
Center for Kort og Billeder

Til top


> Send dette Nyhedsbrev til en ven/kollega
>
Abonnér på dette nyhedsbrev

Læs også Nyhedsbrev fra Musik- og Teaterafdelingen
Læs også Nyhedsbrev fra Håndskriftafdelingen