Gå til hovedindhold

Få hjælp til at finde danske aviser

Vi har stort set alle danske aviser udgivet siden 1666 og frem til i dag. Nogle er tilgængelige digitalt, og andre er ikke. Her kan du få hjælp til at finde netop det, du søger.

Få hjælp til at finde danske aviser

Søg først i vores søgetjenester

Lidt under halvdelen af aviserne i vores samling findes digitalt og kan søges frem i Mediestream, som indeholder aviser fra 1666 til 2013 eller i Infomedia, som indeholder aviser udgivet fra 1990 og frem. Årgange udgivet før 1. januar 1919 kan du læse i hjemmefra, mens du skal møde op på Det Kgl. Bibliotek for at kunne læse i nyere årgange.

De såkaldt ejerløse aviser i Mediestream kan du desuden læse i på en lang række folkebiblioteker.

Fandt du ikke det, du søger?

Hvis den eftersøgte avis ikke er digitalt tilgængelig, kan den måske findes på mikrofilm, som kan ses på læsesal i Den Sorte Diamant, København eller på Victor Albecks Vej, Aarhus.

På Studielæsesalen kan du finde udvalgte mikrofilm af danske aviser udgivet før 2010. De står fremme til fri benyttelse. Hvis du vil være sikker på, at du kan se en avis på mikrofilm, inden du besøger læsesalen, så skriv først til Spørg biblioteket. Får du brug for hjælp, er du velkommen til at kontakte personalet.

Mikrofilmen skal bestilles, fordi den skal findes frem fra magasin. I vores bibliotekssystem kan du finde avisen ved at søge efter titlen efterfulgt af ordet "mikrofilm". Åbn den relevante post og klik på tragt-ikonet for at aktivere filtre. Ved at klikke på "beskrivelse" kan du vælge den periode, du ønsker at bestille.

Alternativt kan du klikke på "Bestil andet bind/hæfte"-knappen og skrive under beskrivelse, hvilken periode du ønsker at bestille.

Du får besked, når mikrofilmen står klar ved vores mikrofilmslæsere på 1. sal.

Hvis du stadig ikke får bid, så prøv originalaviserne

Hvis avisen heller ikke er tilgængelig på mikrofilm, kan du søge efter den i bibliotekssystemet, som indeholder oplysninger om alle vores originalaviser. Avisen bestilles ved at søge på dens titel, åbne posten og trykke på ”bestil”. Derefter skal du indtaste oplysninger om, hvilke datoer du ønsker at se.

Du får besked, når avisen ligger klar på Avislæsesalen i vores magasin i Skejby, hvor vi opbevarer avissamlingen. Læsesalen ligger her, så aviserne ikke skal transporteres mere end højst nødvendigt. Det betyder også, at det ikke er muligt at se originalaviser i Den Sorte Diamant eller på andre af vores betjeningssteder.

Bemærk at du kun kan få lov til at se originalaviser, som ikke findes digitalt eller på mikrofilm.

Du kan bestille en fotokopi fra alle vores aviser. Det kan både være en artikel eller en hel side.

For at bestille skal du være oprettet som bruger hos os. Du kan oprette dig med NemId på denne side - vælg “Privat bruger”.

Derefter kan du bestille kopier via denne formular. Husk at vælge “Kopi fra mikrofilm”.

Kopier leveres i sort/hvid i enten A4- eller A3-format til 0,55 kr. pr. stk. Vi vælger det bedste format, med mindre du angiver andet i bestillingen. Forsendelsen er gratis.

Du betaler via en printkonto, som du får tildelt automatisk, når du opretter dig som bruger. Du skal sætte penge ind på din printkonto, før vi kan sende kopierne.

Bemærk at kvaliteten af kopierne afhænger af mikrofilmens kvalitet.

Stadig i tvivl om hvor du skal lede?

Hvis du har brug for hjælp, så benyt Spørg Biblioteket

Se aviser online

Gå til Mediestream

Gå til Infomedia (kun adgang på Det Kgl. Bibliotek)

Bestil affotografering af en avis

Du kan købe en affotografering af en avisside i høj kvalitet, som bliver printet i A2- eller A3- format. En oplagt gaveidé til en rund fødselsdag, et jubilæum eller en konfirmation. Som erhvervskunde har du også mulighed for at bestille en digital kopi af en avis.

Gå til bestilling

Lister over aviser

Følgende lister viser indholdet i vores avissamling samt relaterede oplysninger. Du kan downloade dem som pdf: