Leonora Christina Skov kigger ind i kameralinsen

Foto: Sofie Amalie Klougart

Leonora Christina Skov

Leonora Christina Skov skaber detaljeret samtidslitteratur og skildrer samtidig en lesbisk kvindes livshistorie i sine romaner.

Forfatteren Leonora Christina Skov fik enorm succes med sin erindringsroman "Den der lever stille", som udkom i 2018. I bogen møder man forfatteren ved sin mors dødsleje og gennem de næste 340 sider følger man hende frem og tilbage mellem beskrivelser af barndommen, ungdommen og voksenlivet, hvor hun nu konfronterer sine forældres manglende accept. 

Bogen har været enormt populær, fordi mange har kunnet spejle sig i oplevelserne med en smertefuld mor-datter-relation og med at springe ud som sig selv. Samtidig har bogen givet stor synlighed for en lesbisk kvindes livsfortælling. 

Et Instagram post med tekst og billede, hvorpå hun poserer som ung til et skolebillede
På Leonora Christina Skovs konfirmationsbillede fra 1990 er alt lige, som det skal være. Det lille guldkors stråler på baggrund af den knitrende hvide kjole med broderi anglaise. Hænderne er samlet i skødet og smilet forsigtigt, og fotografen Vagn Sangil fra Foto 007 i Helsinge har givet billedet et drømmende skær. Hvad billedet ikke fortæller er, at Leonora Christina Skovs mor lavede en scene, mens datteren blev fotograferet, fordi hun havde glemt at medbringe en salmebog, et par halvhandsker, der matchede kjolen, og et kniplet lommetørklæde. Det sidste var en gave fra hendes mormor.

Foto: Vagn Sangil

Manglende kærlighed 

Der blev altid stillet krav til Leonora Christina Skov, som hun ikke kunne opfylde. Den lille trekantede kernefamilie var fyldt med sprængfarlig og destruktiv energi, fordi moderen følte sig udkonkurreret af datteren og aldrig gav hende omsorg. Skov levede sit eget liv med veninder og penneveninder i mange lande, og helt galt gik det, da hun fandt ud af, at hendes kærlighed var rettet mod kvinder. I 1990'erne levede modstanden mod LGBTI+ personer stadig, og forfatterens forældre kunne ikke acceptere hendes seksualitet. Det kom til et brud, som den nu voksne forfatter reflekterer over.  

Finder sine egne ben 

Samtidig beskriver Skov så omhyggeligt barndoms- og ungdomslivet i 1980'erne og 1990'erne og også det lesbiske miljø, som hun opsøgte, og hvor hun fandt kærester og egne ben. Det er tidsbilleder med mange detaljer, hvad enten det er i beskrivelser af tøj, musik, bolig eller samvær. Rigtig samtidslitteratur om en tid og et miljø som ikke før er skildret i litteraturen. Det gælder også beskrivelsen af nutiden med ægtefællen Annette, der er en fast makker i forsøget på at få mening ud af galskaben.  

Hvis vi ikke taler om det  

I april 2021 kom fortsættelsen "Hvis vi ikke taler om det". Her kan man finde beskrivelsen af situationen hos fotografen, hvor konfirmationsbilledet skal tages. Billedet er også med på Leonora Christina Skovs Instagram profil, hvor man både kan se andre billeder fra hendes barndom og følge hendes liv nu. På det sociale medie kommer hun ud til mange og skaber synlighed om LGBTI+. 

Billedet indgår i fotoudstillingen, “Kameraet og os”, der åbnede i Den Sorte Diamant i efteråret 2021. Billedet er placeret i afsnittet, der handler om familiefotografi.