Anthon Ungers foto 13 minutter, der rystede Danmark
Afholdt
Vinder af Årets Pressefoto 2022: Anthon Unger: 13 minutter, der rystede Danmark

Foto: Anthon Unger

Årets Pressefoto 2022

Virkeligheden og dens mennesker træder frem gennem de dramatiske, morsomme og mindeværdige øjeblikke fra sidste år fanget af landets bedste pressefotografer.

Landets bedste pressefotografier og fotografer kåres hvert år i konkurrencen Årets Pressefoto, og igen i år danner Det Kgl. Bibliotek rammen om en udstilling af dette års ypperste skud. Udstillingen viser alle de nominerede værker i de mange kategorier.

Vidnesbyrd fra et dramatisk år

2022 var et år fyldt med dramatiske begivenheder, der testede de danske  pressefotografer til det yderste. I udstillingen kan man se deres bedste skud fra årets begivenheder. Et år, hvor der for første gang siden 1990’erne var krig i vores nærområde. Den er blevet dokumenteret i al sin gru og med en følsomhed, der åbner vores forståelse for de ofre, krigen kræver. På dansk jord var der valg og en endeløs sommer af festivaler, som blev brutalt brudt, da en sindsforvirret ung mand skød løs i shoppingcenteret Field's en søndag på Amager. Det var en nyhed uden varsel, som krævede hurtig reaktion.

Årets Pressefoto blev taget på dansk jord

Netop skyderiet i Field's er motiv for vinderbilledet i hovedkategorien Årets Pressefoto.  Anthon Unger vinder kategorien med et billede, der også vinder kategorien Nyhed Danmark, med blandt andet denne begrundelse fra juryen:

”Billedet er fantastisk godt fotograferet, for det er lykkedes for fotografen rent faktisk at tage et fotografi – og ikke bare komme hjem med en registrering af situationen. Her er det øjeblikket, man fanger, og så må man leve med, at billedet ikke er helt perfekt. Man kunne selvfølgelig have ønsket sig, at personerne stod mere frit. Men det har ikke været muligt i situationen at blive hængende for at lave det perfekte foto, og det kan godt ramme os alligevel.”

Fotografiet "På flugt fra Putins krig i Ukraine" af Jacob Erbahn
Jacob Ehrbahn: På flugt fra Putins krig i Ukraine

Foto: Jacob Erhbahn/Politiken

Jacob Erhbahn er årets pressefotograf - for femte gang

Dommerne har i år valgt at tildele titlen som Årets Pressefotograf til Jacob Ehrbahn fra Politiken, der hermed kåres for femte gang, da han vandt titlen så sent som sidste år samt i 2001, 2012 og 2014.

I år modtager han desuden en 2. pris i kategorien Nyhed Udland, og var i år nomineret til prisen som én ud af fem med sit billede af den ukrainske flygtning, der venter med sit barn på en banegård. Om det billede sagde årets jury, da de valgte ham til Årets Pressefotograf:

”Det er et lidt ikonisk billede med en særlig ro og skønhed over sig, som er meget rørende. Det er flot fortalt, og dejligt at det er i s/h, hvilket viser fotografens alsidighed. Det er et af de billeder, man tager med sig fra 2022.

Kultur i Diamanten

Hold dig opdateret om koncerter, talks, udstillinger, foredragsforestillinger og mange andre kulturtilbud i Den Sorte Diamant i nyhedsbrevet Kultur i Diamanten. Udkommer 1-2 gange månedligt.