Stefan Pasborg, Peter Jensen og Søren Kierkegaard
Afholdt
Peter Jensen, Stefan Pasborg og Søren Kierkegaard

Foto: Viggo J. Vognsgaard / Det Kgl. Bibliotek

Enten - Eller: en uropførelse af Peter Jensen & Stefan Pasborg

Søren Kierkegaards ord oplevet gennem musik.

Program

Peter Jensen/Stefan Pasborg: Enten - Eller (Uropførelse)

Værket er bestilt af Det Kgl. Bibliotek

Hvordan kan man sætte Kierkegaards tekster i musik? Den øvelse har komponisterne og musikerne Peter Jensen og Stefan Pasborg med dyb respekt kastet sig over.

”At læse Kierkegaard er nærmest som at prøve at hænge fast på en rodeotyr.”

Tekststykker fra Enten – Eller, nøje udvalgt af Jensen og Pasborg, bliver reciteret eller sunget, og instrumentale improvisationer omgiver den skrevne musik. Ligesom Kierkegaards tekster rummer flertydighed og stillingtagen, findes der i musikalske improvisationer også valg og fravalg, og musikeren træffer i nuet en beslutning om at gøre netop dét. Som de selv udtaler om processen med at tilegne sig stoffet: ”Musikken er lavet på samme gær som Kierkegaards Enten – Eller!”   ”I nuet må man ikke tvivle. Tvivlen kan snige sig ind senere. Men enten gør man det, eller også gør man det ikke! I dette moment er det vigtigt at fokusere på valget frem for tvivlen, og dernæst åbne for modsvaret til valget som et mere åbent spørgsmål frem for svar”. Fortrydelsesretten eksisterer ikke under en improvisation, og i timevis sidder musikerne oppe på rodeotyren – med fare for at blive kastet af.

Det bliver en enestående oplevelse når fire herrer fra den klassiske musik synger Kierkegaards ord i musik af basunist Peter Jensen og trommeslager Stefan Pasborg, dertil Nils Bo Davidsens bas- og cellospil og Anders Filipsens klaver og synth-klange.

Koncerten er en del af Copenhagen Jazz Festival.

Stand On Your Feet and Fight

I 2017 bestilte Det Kgl. Bibliotek et værk til markeringen af 100-året for salget af De Vestindiske Øer til USA hos Peter Jensen til opførelse af DR Big Band. Se dette lille sammenklip for at få en idé om Peter Jensens musik.

Medvirkende

Peter Jensen, trombone og effekter.

Stefan Pasborg, trommer og perkussion.

Nils Bo Davidsen, cello og kontrabas

Anders Filipsen, piano og keys

Adam Riis, vokal

Emil Lykke, vokal

Paul Frederiksen, vokal

Peter Voldsgaard Fristrup, vokal

Bestillingen af værket Enten – Eller er støttet af Statens Kunstfonds Legatudvalg for musik.

Kultur i Diamanten

Hold dig opdateret om koncerter, talks, udstillinger, foredragsforestillinger og mange andre kulturtilbud i Den Sorte Diamant i nyhedsbrevet Kultur i Diamanten. Udkommer 1-2 gange månedligt.

Oplev også