Billede af Trio con Brio & Nils Mönkemeyer
Afholdt
Trio con Brio Copenhagen og Nils Mönkemeyer

Foto: Irène Zandel Kopie, Nikolaj Lund

Trio con Brio Copenhagen & Nils Mönkemeyer

Trio con Brio Copenhagen fremfører et af musikhistoriens store trekantsdramaer sammen med den innovative bratschist Nils Mönkemeyer.

Program

Robert Schumann (1810-1856): Märchenbilder, op. 113

Johannes Brahms (1833-1897): Klavertrio nr. 3 i c-mol, op. 101

Johannes Brahms: Klaverkvartet nr. 3 i c-mol, op. 60 (Werther kvartetten)

På denne aften inviterer klavertrioen Trio con Brio Copenhagen den tyske bratschist Nils Mönkemeyer med sig på scenen i Dronningesalen i et musikalsk program med værker af Brahms og Robert Schumann. Koncerten er den sidste af en serie på tre koncerter med klaverkvartetter.

En af musikhistoriens store kærlighedstrekanter

Johannes Brahms og Robert Schumann var tæt sammenfiltrede i deres levetid. Brahms’ klaverkvartet i c-mol, som man bl.a. kan opleve ved aftenens koncert, skrev han mens han boede i Robert og Clara Schumanns hjem for at hjælpe Clara, mens Robert var indlagt på en sindssygeanstalt. I denne periode blev venskabet mellem Brahms og Clara Schumann meget tæt, og blev beskrevet som ”grænsende til et kærlighedsforhold.”

Værkets grublende karakter er en direkte reference til Werther, Goethes romantiske helt, som begår selvmord grundet ulykkelig kærlighed. Værket var da også et udtryk for Brahms’ egen ulykkelige kærlighed – nemlig den han havde til Clara Schumann.

Inspirationen fra Clara kommer bl.a. til udtryk i begyndelsen af første sats, hvor strygerne spiller et sukkende motiv, der står som et billede på Brahms’ længsel efter Clara. I flere af Robert Schumanns værker er der henvisninger til Clara i form af et motiv (Cis-H-A-Gis-A). Dette motiv tog Brahms til sig, og det optræder flere gange i værket i forskellige tonearter, bl.a. i de allerførste toner af første sats.

Du kan altså opleve en af musikhistoriens store kærlighedstrekanter udspille sig i Dronningesalen ved sæsonens sidste udgave af klaverkvartetter i Diamanten.

Medvirkende

Trio con Brio Copenhagen

”Con brio” er italiensk og betyder ”med energi”, og trioen har med København som base turneret verden rundt med deres friske, samtidige tilgang til det klassiske repertoire. Trioen blev dannet ud fra idéen om mødet mellem to musikalske par; de to koreanske-fødte søstre Soo-jin og Soo-Kyung Hong og hendes mand Jens Elvekjær. 

Nils Mönkemeyer

Nils Mönkemeyer har gennem sine 25 år som bratschist fået skabt sig et internationalt navn og anses for at være en af de førende og mest innovative bratschister på verdensplan. Han er en eftertragtet kammermusiker og har spillet sammen med store orkestre som Helsinki Filharmonikerne og Les Musiciens du Louvre. Derudover har han udgivet flere albums hos Sony Classical, og alle hans udgivelser har modtaget stor ros og anerkendelse.

Klaverkvartetter i Diamanten er støttet af Beckett-fonden

Kultur i Diamanten

Hold dig opdateret om koncerter, talks, udstillinger, foredragsforestillinger og mange andre kulturtilbud i Den Sorte Diamant i nyhedsbrevet Kultur i Diamanten. Udkommer 1-2 gange månedligt.

Oplev også