Splitfoto af Petter Stordalen og Mette Østergaard
Afholdt
Petter Stordalen: Norsk mester i jordbærsalg og nu milliardær i hotelbranchen.

Foto: Det Kgl. Bibliotek

Petter Stordalen (NO) i samtale med Mette Østergaard

Petter Stordalen er en af nordens mest succesrige entreprenører og public speakers – og nu også forfatter! Mød ham i samtale om at skabe og lede - også når modgang rammer.

Stordalen er forfatter til bestselleren Endelig mandag, i juni udkommer Apollometoden på dansk, og nu gæster Stordalen Dronningesalen til en samtale om skabe, at lede (også i modgang), og om, hvorfor den nordiske model gør det meget lettere at få kommerciel succes i Norden end andre steder i verden. 

Fra jordbærsælger til milliardær 

Stordalen skriver om at stå i spidsen for store projekter, investeringer og drømme på skuldrene af de nordiske velfærdsstater. 
Historien om den driftige leder, erhvervsmand og milliardær starter med fortællingen om den 12-årige Petter Stordalen, der kåres som Norges bedste jordbærsælger. Om titlen er officiel eller uofficiel er for så vidt uvedkommende, for den vidner uanset om en person, der har været drevet at lysten til at skabe gode forretninger fra barnsben. Jordbærsælgeren voksede op og gik i 1996 ind i hotelbranchen, og i dag er Petter Stordalen ejer og administrerende direktør i investeringsselskabet Strawberry Group med investeringer i hele Norden. 

Den nordiske drøm! Ikke den amerikanske drøm 

Modsat mange andre store forretningsmænd, insisterer Petter Stordalen på, at de nordiske velfærdsstater er de bedste rammer for gode og sunde virksomheder og store formuer. “Min generations milliardærer har simpelthen høstet frugten fra de frø, der blev sået, da man begyndte at opbygge velfærdsstaten efter krigen,” skriver Stordalen i Endelig mandag.  

I følge Peter Stordalen burde “den amerikanske drøm” omdøbes til “den nordiske drøm”. En stærk stat med gratis uddannelse, høje lønninger og stor social mobilitet gør det muligt at skabe og drage nytte af den store talentmasse i befolkningen. Velfærdsstaten giver os tryghed. Men den giver også personlig frihed. Han mener derfor, at det er et stort paradoks, når andre liberalt tænkende kolleger opfatter staten som begrænsende: “Skatten er en investering i lige muligheder for alle. Den dyre arbejdskraft tvinger entreprenører til at nytænke og være innovative.  Vi ser det bare ikke. Fordi det er den luft, vi trækker vejret i." 

Medvirkende

Petter Stordalen

Petter Stordalen er en af Nordens mest succesrige forretningsmænd. I Danmark er han mest kendt som ejer af hotelkæden Nordic Choice Hotels. I 2019 kom han for alvor ind i danskernes bevidsthed, da han sammen med to kapitalfonde købte rejsebureauet Spies. Derudover står han bag det store hotelprojekt, Villa Copenhagen, i det nedlagte hovedpostkontor i København, som åbnede i 2020 under corona-krisen. Petter Stordalen har i bøgerne Endelig Mandag (2020) og Apollometoden (2022) delt ud af strategierne og levereglerne bag hans store succes.

Mette Østergaard

Mette Østergaard er uddannet journalist og har siden 2018 været chefredaktør på Berlingske. Tidligere har hun været politisk redaktør og redaktionschef på Politiken, hvorefter hun blev chefredaktør og kanalchef for TV 2 News.

En del af International Forfatterscene

To stole foran et publikum i Dronningesalen

Foto: Malthe Ivarsson

Arrangementet er en del af serien International Forfatterscene.

Mød tidens største forfattere fra hele verden til fordybede samtaler i den smukke koncertsal, Dronningesalen.

SE FLERE ARRANGEMENTER

DM&MA er samarbejdspartner og sponsor for Students Only!

Kultur i Diamanten

Hold dig opdateret om koncerter, talks, udstillinger, foredragsforestillinger og mange andre kulturtilbud i Den Sorte Diamant i nyhedsbrevet Kultur i Diamanten. Udkommer 1-2 gange månedligt.

Oplev også

Skuespiller står på scene og oplæser
Kl.:
Litteratur & Talks

Queerbreve i Diamanten

Oplev eller genoplev enestående, hjerteskærende og storforelskede breve af den skandinaviske kulturhistories vigtigste queers blive vakt til live af en række fantastiske skuespillere.

Den Sorte Diamant, Dronningesalen 
Billede af Gl. læsesal
Kl.:
Litteratur & Talks

Brevskrivningskoncert

Vær med til brevskrivningskoncert i den Gamle Læsesal i Den Sorte Diamant! Sluk telefonen, tænd for sanserne og hengiv dig til brevskriveriets rolige, fortrolige rum.

Den Sorte Diamant