Holten og Vesterlund
Afholdt

Foto: Det Kgl. Bibliotek

Nej-klubben: Et opgør med kvinders karriere-hæmmende arbejde i samtale med Emma Holten

Hvorfor ender “ikke-forfremmende” lorteopgaver stort set altid på de kvindelige medarbejderes bord? Det har forfatterne bag bogen ‘Nej-klubben’ undersøgt.

Planlægning af sommerfesten, vejledning af praktikanter, pleje af den tidskrævende klient eller oplæring af den nye kollega. Tidskrævende opgaver, der er vigtige for arbejdspladsen. De kræver ingen særlig faglighed, og burde kunne udføres af alle. Men som regel tilfalder de kvinderne på arbejdspladsen - på bekostning af kvindernes tid til deres egentlige arbejde og til skade for både deres karrierer og arbejdspladsernes udvikling.

Bogomslag til bogen Nej-klubben

Foto: Lindhardt og Ringhof

Ikke-forfremmende arbejde

Nej-klubben blev stiftet af Linda Babcock, Brenda Peyser, Lise Vesterlund og Laurie Weingart. Foruden at have universitetskarrierer som dekaner og professorer til fælles, delte de også andre vilkår i deres arbejdsliv: endeløse to-do-lister over opgaver, som ikke relaterede sig til deres egentlige arbejde, som stjal tid fra det – og som fik dem til at sakke bagud i forhold til deres mandlige kollegers løn og karriereforløb. Simpelthen fordi de ikke havde tid til deres egentlige opgaver.

Den oplevede forskel i arbejdsopgaver blev afsæt for 10 års banebrydende forskning, som nu er blevet til Nej-klubben: Et opgør med kvinders karriere-hæmmende arbejde, der både dokumenterer den kønsmæssige skævvridning og kommer med bud på, hvad vi kan gøre for at ændre det.

I talken på Det Kgl. Bibliotek vil forfatter Lise Vesterlund, fortælle om de vigtige ændringer, man selv kan lave som medarbejder, og hvilke større forandringer, der er krævet fra arbejdspladserne side. For ubalancen efterlader kvinder overbebyrdede og skader samtidigt virksomhederne, der mister indtægter, produktivitet og ikke udnytter deres medarbejderes talenter.

Med hårde data, personlige anekdoter fra alle slags kvinder og innovative råd fra Fortune 500-virksomheder (en årlig liste, der rangerer 500 af de største amerikanske virksomheder efter samlet omsætning) viser denne bog os, hvordan vi fremmer kvinders karrierer og opnår ligestilling i det 21. Århundrede.

Medvirkende:

Lise Vesterlund

Professor i økonomi ved University of Pittsburgh og leder af Pittsburgh Experimental Economics Laboratory og Behavioral Economic Design Initiative.

Emma Holten

Emma Holten er feministisk aktivist. Senest har Holten sat fokus på kvinders arbejdsvilkår til foredragsrækken "Feministisk Økonomi" landet over.

DM – akademisk fagforening og Magistrenes A-kasse er samarbejdspartner og sponsor for Students Only!

Kultur i Diamanten

Hold dig opdateret om koncerter, talks, udstillinger, foredragsforestillinger og mange andre kulturtilbud i Den Sorte Diamant i nyhedsbrevet Kultur i Diamanten. Udkommer 1-2 gange månedligt.

Oplev også