Linn Ullmann og Lise Bach Hansen
Afholdt
Linn Ullmann og Lise Bach Hansen.

Foto: Kristin Svanæs-Soot / Malthe Ivarsson

Linn Ullmann (NO) i samtale med Lise Bach Hansen

Linn Ullmann blander i sit forfatterskab selvbiografiske erindringer, fiktion og dokumentarisk materiale. Til foråret kan du opleve hende på International Forfatterscene.

Den prisbelønnede norske forfatter, kritiker og kulturjournalist Linn Ullmann blander i sit forfatterskab selvbiografiske erindringer, fiktion og dokumentarisk materiale. Til foråret kan du opleve hende på International Forfatterscene i samtale med Lise Bach Hansen.  

Med sin seneste roman Pige, 1983 trevler den norske forfatter Linn Ullmann op i begær, erindringer og det fortrængte for at genfortælle og tage ejerskab over sin egen historie.  

Faret vild i verden 

Når den 16-årige kvindelige hovedperson i Ullmanns Pige, 1983 farer vild i Paris’ gader en vinternat i 1983, må hun søge hen til den eneste adresse, hun kender: adressen på den tredive år ældre fotograf, der har fløjet hende ind. Men det er ikke kun her, hun er faret vild.  

Hun er et ungt menneske, der forsøger at forme et hjørne af tilværelsen til sig selv i en stor, fremmed og uforståelig verden - et sted hvor hun kan få succes, og hvor hun ikke ‘bare’ er datter af “verdens smukkeste kvinde”, som hun kalder sin mor i bogen. I løbet af fortællingen, er hun jævnligt i kontakt med sin aldrende mor, som i sin tid oprindeligt forbød den unge pige at tage af sted til Paris. Et forbud, som hun trodsede. 

På den måde bliver bogen en slags fortsættelse af Ullmanns tidligere bog De urolige, hvor hun ligeledes skriver om at være barn af en aldrende far med en kolossal kulturel personlighed.  

"Ved at skrive det der skete, ved at fortælle historien så sandfærdigt som jeg kan, forsøger jeg at samle dem i én krop – kvinden fra 2021 og pigen fra 1983. Jeg ved ikke om det er muligt."  

Når Ullmann skriver om traumer og sammenfiltrede erindringer er det med manglen, det glemte eller fortrængte, i centrum. Alt det fra vinteren 1983, som hun i dag ikke kan erindre, bliver et udgangspunkt for at undersøge forløbet og følelserne fra dengang til nu. 

Den unge piges begær 

Vi har gennem de sidste års #meetoo-tid set en lind strøm af bøger, der belyser og udforsker den unge piges begær. Vanessa Springora i Frankrig, Kate Elizabeth Russell i Amerika og Cecilie Lind herhjemme er bare nogle af de forfattere, der har skrevet sig ind i den internationale kulturelle undersøgelse af netop det emne.  

Det er et begær, der historisk er blevet set, forsimplet og forvredet, som en refleksion af den ældre mands. Den unge pige har kulturelt først og fremmest været et objekt for begær. Men i dynamikken mellem mand og pige, magt og afmagt, overgrebsmand og offer, er der måske heller ikke plads til at skabe andet end netop det.  

Hvorfor det er så vigtigt at nuancere det sprog og de fortællinger, vi bruger til at tale om den unge pige, er bare en af de ting, som Linn Ullmann vil komme ind på i liveinterviewet. 

Til arrangementet vil skuespiller Karin Bang Heinemeier læse op fra Linn Ullmanns værker.

Medvirkende 

Linn Ullmann 

Linn Ullmann har med sine foreløbig syv romaner etableret sig som en markant stemme i nyere skandinavisk litteratur. Hendes anmelderroste og prisbelønnede forfatterskab bliver udgivet i store dele af Europa og i USA. Pige, 1983 var i 2022 nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris. 

Lise Bach Hansen 

Lise Bach Hansen er ansvarlig kurator for International Forfatterscene og har tidligere på forfatterscenen interviewet bl.a. Siri Hustvedt, Alex Schulman og Mathilda Gustafsson – da hun med sin roman Klubben trevlede op i en stor #metoo-sag i det svenske kulturliv og kickstartede #metoo-bølgen i hele Norden. Lise Bach Hansen er desuden engageret i mange, større nordiske kultursammenhænge.

Karin Bang Heinemeier

Karin Bang Heinemeier er uddannet på Skuespillerskolen ved Århus Teater 2004 og har bl.a. været tilknyttet Aalborg Teater, hvor hun har spillet Giacinta i "Sommerlængsler" i 2006 og Betty Nansen Teatret hvor hun har spilet rollen som Betty Nansen i ”Bang & Betty”. Hun vandt i 2018 en Reumert for årets kvindelige ensemblerolle for hendes performance i Drømme om noget andet, ved Teater Hund & Co.

DM&MA er samarbejdspartner og sponsor for Students Only!

Kultur i Diamanten

Hold dig opdateret om koncerter, talks, udstillinger, foredragsforestillinger og mange andre kulturtilbud i Den Sorte Diamant i nyhedsbrevet Kultur i Diamanten. Udkommer 1-2 gange månedligt.

Oplev også