Anders Petersen og Henrik Saxgren i splitfoto
Afholdt

Foto: Det Kgl. Bibliotek

International Fotoscene: Anders Petersen (SE) i samtale med Henrik Saxgren

Oplev en af Europas væsentligste dokumentariske fotografer, Anders Petersen, på scenen i Den Sorte Diamant i samtale med fotograf og forfatter Henrik Saxgren.

Anders Petersens verden af billeder er befolket af drankere, dragqueens, hjemløse, fetichister, cirkusartister – mennesker han kommer helt tæt på, som bliver venner, og som han knytter bånd til livet igennem. Det er fest, flirt og slåskamp. Det er mørkt, melankolsk, fordomsfrit og poetisk. Tag med ind i Petersens rå og smukke verden, når han gæster Den Sorte Diamant i september.  

Det genkendelige og det sårbare

Petersens position som fotograf har fra starten af hans karriere været spændt ud mellem en social orienteret dokumentarisme og det personlige, subjektive. Det er i dette spændingsfelt, han har søgt sine billeder. Gennem fem årtier har han blotlagt det genkendelige og sårbare i det menneskelige møde. Længsel, udsathed, det marginaliserede og dét, der forener mennesker, er gennemgående temaer i Petersens fotografi.  

På scenen vil Petersen være i samtale med en af Danmarks mest kendte fotografer, Henrik Saxgren, der har beskrevet Petersen som en ‘ledestjerne’ og den mest inspirerende person i Saxgrens karriere. 

Fremstille eller udstille?  

Som fotograf har Petersen skulle forholde sig til en nærmest uundgåelig kritik for dokumentarister: fremstiller han eller udstiller han?  

Uanset om fotografen er drevet af et ædelt motiv om at skabe forbedringer for dem, han dokumenterer, eller om vedkommende ønsker at underholde sit publikum, tjener fotografen sine penge på at vise andre frem. Petersen har selv talt om, at en fotograf altid udnytter sine motiver, men at man kun får noget af dem, hvis man giver noget igen. Den udveksling, der finder sted i den fotografiske situation, er aldrig enkel.  

I denne talk vil Petersen diskutere hvor godt man skal kende dem man fotograferer og hvordan man kan bruge både en insider- og en outsiderposition til at synliggøre det dybt menneskelige, der måske ikke kan ses indefra.  

Hvor tæt er for tæt? Fordomsfri portrættering 

”Samhørighed. At være sammen med mennesker. At være en del af verden. At være en del af familien, af os alle sammen.”

Sådan svarer Petersen, når han af Journalisten.dk bliver spurgt, hvad han længes efter, og fortsætter: ”Og når du har kameraet, så åbner dørene sig for dig, du behøver ikke engang tale samme sprog.” 

Men når dørene åbner sig og man kan blive en del af en verden, kan man også nå for dybt ind i de miljøer, man vil arbejde med. Det erfarede Petersen selv, da han var yngre, og ofte endte med at drikke med de drankere, han skulle fotografere. Det førte til meget sjov, men sjældent hans bedste arbejde. Som han udtaler senere i samme interview: ”Jeg gik glip af mange gode billeder på grund af mine idiotiske følelser.”  

Hvordan og hvornår man kan og skal bevæge sig ind og ud af de miljøer, man beskæftiger sig med som kunstner, vil Petersen tale om, når han besøger Den Sorte Diamant i september. 

Medvirkende:

Anders Petersen

Anders Petersen har i mere end fem årtier fotograferet mennesker på tværs af samfundet. I 1973 udgav han sin første bog "Gröna Lund" om gæster i en forlystelsespark i Stockholm. Året efter færdiggjorde han sin uddannelse på den svenske filmskole, Dramatiske Institutet, i Stockholm. Siden da har han udgivet flere bøger. Han blev i 2003 udpeget som professor ved fotografi og filmskolen ved Göteborg Universitet. Han har vundet og været nomineret til et hav af priser. Blandt andet blev han, også i 2003, valgt som Årets Fotograf ved den internationale fotofestival i Arles (Rencontres d'Arles). I 2007 modtag han "Special Prize of the Jury" for sin udstilling "Exaltation of Humanity" til den tredje internationale fotofestival i Lianzhou, Kina.
Flere af Petersens værker fra den myteopspundne serie om Café Lehmitz med intense fotografier fra en bar i Hamburg i 1960erne kan ses i Det Kgl. Biblioteks permanente fotosamlingsudstilling Kameraet og os.


Henrik Saxgren

Henrik Saxgren er uddannet reklamefotograf 1974 men skiftede hurtigt fra reklamen til reportagefotografiet. Henrik Saxgren har bl.a. lavet reportage fra Sovjet, USA, Nicaragua, Sydkorea, Filippinerne, Israel, Vestbredden, Gaza, Tjekkoslovakiet, Rumænien og det nordlige Grønland. Saxgrens værker har været udstillet på bl.a. ARoS Kunstmuseum, Skagens museum, Statens Kunstfond og Det Nationale Fotomuseum. Saxgren har derudover vundet en lang række priser, bl.a. Photographer Of The Year, Denmark, i 1985 og 1988 og Dansk Fotografis Hæderspris i 2017.

DM – akademisk fagforening og Magistrenes A-kasse er samarbejdspartner og sponsor for Students Only!

Kultur i Diamanten

Hold dig opdateret om koncerter, talks, udstillinger, foredragsforestillinger og mange andre kulturtilbud i Den Sorte Diamant i nyhedsbrevet Kultur i Diamanten. Udkommer 1-2 gange månedligt.

Oplev også