Billede af udstillingen Kameraet og os
Ny dato
Boxer-serien af Nicolai Howalt, i udstillingen Kameraet og os

Foto: Anders Sune Berg

Flygtige fællesskaber: Nicolai Howalt i samtale med Henning Wettendorff

OBS: Rykket til efteråret. Svedige, fortumlede, blodige og udmattede ser vi de unge mænd og drenge i Nicolai Howalts Boxer, en serie, der portrætterer et tvetydigt, passioneret, maskulint fællesskab.

Fællesskaber og kredsløb

Oplev en af Danmarks helt store samtidskunstfotografer til en samtale med Henning Wettendorff om sit værk og arbejde. Gennem de seneste årtier har Howalt arbejdet med abstrakt betonede værker, der kredser om eksistentielle spørgsmål og samtidigt vidner om Howalts interesse for materialitet, tid, videnskab, teknologi og historie. Til samtalen i Den Sorte Diamant vil Howalt fortælle om at observere og forstå fællesskaber – og om at portrætterer dem.

Samtalen vil tage udgangspunkt i det værk, man kan opleve i Det Kgl. Biblioteks udstilling Kameraet og os fra serien Boxer: En ung dreng i hvidt boksetøj kigger mut ud på beskueren. Serien Boxer er en række ensartede portrætter før og lige efter en boksekamp. Det tvetydige værk skildrer en sælsom fritidsinteresse med kampgejst og blodtud, et fællesskab om en delt passion.

Boxer, før og efter kamp
Boxer før kamp, fotoværk af Nicolai Howalt

Foto: Nicolai Howalt

1 / 2
Boxer efter kamp, fotoværk af Nicolai Howalt

Foto: Nicolai Howalt

2 / 2

I serien Endings fra 2011 arbejder Howalt også med fællesskaber, men i en planetarisk skala. Han peger på, hvordan kosmisk støv har været helt essentiel for, at mennesket overhovedet findes i universet. I serien har Howalt reelt fotograferet aske fra krematorier, altså fra livets afslutning. Men det er ikke døden som et personligt anliggende, der optager ham i værkerne – det er snarere det mulige kredsløb, som den døde krop kan indgå i, når mennesket vælger at lade sig kremere. Et kredsløb, der potentielt kan give næring til nyt liv.

Genretekniske eksperimenter  

Howalt har i flere serier arbejdet med eksperimentelle fotografiske teknikker. I serien A Journey: The Near Future fra 2022 tager Howalt udgangspunkt i de fotografiske panoramaer af Mars’ overflade, som robotter fra NASA har optaget og sendt tilbage til jorden. Howalt har overført den digitale information til fotografiske negativer. I Light Break fra 2015 lader Howalt sig inspirere af medicinsk lysterapi fra slutningen af ​1800-tallet udviklet af læge og nobelprismodtager Niels Ryberg Finsen (1860-1904). I Light Break bruger Howalt både Finsens originale farvefiltre og linser og moderne farvefiltre til at skabe en række unikke farvestærke og umiddelbart abstrakte fotografier. Både synlige og usynlige områder af lysspektret, og kraften i de livgivende såvel som destruktive strålinger fra sollyset. 

Medvirkende  

Nicolai Howalt  

Nicolai Howalt har arbejdet med fotografi siden 1990’erne, og er en fremtrædende billedkunstner i en dansk såvel som international sammenhæng. Howalt har modtaget talrige udmærkelser deriblandt fra Statens Kunstfond i 2019 og Aage & Yelva Nimbs Fonds hæderspris i 2021.  Howalts serie Boxer fra 2005 er med i Det Kgl. Biblioteks udstilling Kameraet og os.

Henning Wettendorff

Henning Wettendorf er fotograf og webkonsulent. Han er uddannet i fotohistorie og kommunikation fra Lunds Universitet og arbejder med publikationer, undervisning og webudvikling. Wettendorff er tidl. redaktør af KATALOG Journal of Photography & Video og har siden 2021 været med til at udgive tidsskriftet Social Kritik.

Kultur i Diamanten

Hold dig opdateret om koncerter, talks, udstillinger, foredragsforestillinger og mange andre kulturtilbud i Den Sorte Diamant i nyhedsbrevet Kultur i Diamanten. Udkommer 1-2 gange månedligt.